Mljeveno juneće meso sa paradajzom


Opet paradajz. Može u svakom obliku, nikom nije dosadan i nikom još nije dojadio. Ne znam kako bi nazvala ovo jelo, niti znam da li bi bilo bolje da se jede kašikom ili viljuškom. Nisam ga skroz kuhala, pa sam ostavila da bude jelo sa kašikom.

Sastojci:

- 500gr mljevene junetine
- 2 glavice crna luka
- 3 čena bijela luka
- 700gr sjeckanog sočnog paradajza
- kašiku ulja
- 1 keleraba
- so, biber, začini
- vlasac

Na malo ulja prodinstati sitno sjeckan crni luk. Kada postane slatkast ubaciti krupno narendanu kelerabu i nastaviti da se dinsta. Kelerabu sam dodala samo da bi dobila gustinu, tako da ako vam se ne žuri, slobodno je dinstajte dok ne počne da se pretvara u kašu. 

Zatim dodajte oljušten i isjeckan paradajz na kockice. Kada provri i pusti vodu, kidajte mljeveno meso na male parcadice i ubacujte unutra kao knedle. Ako vas ne mrzi vi slobodno pravite male loptice sa mokrim rukama. Mljeveno meso se samo sa sobom vezuje, tako da će ostati u tim knedlicama.

Posolite, stavite malo bibera, sjeckano zelen lišće i kašiku vlasca sjeckanog. Ne treba da se kuha dugo jer mljeveno meso bude brzo gotovo. Ja sam ga kuhala otklopljenog dok nije skuhalo po mojoj želji. Paradajz je bio sočan. Ako se vama čini da nema dovoljno safta, vi slobodno dodajte još vode ili soka od paradajza. Ali ako želite da ovo jelo bude više kao varivo onda ga pustite da kuha po vašoj želji.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram