Papa test za vrijeme trudnoće


PAPA TEST je test kojim se uzima obrisak iz rodnice i kanala vrata maternice, a služi za otkrivanje upale, uzročnika infekcije, abnormalnosti stanica i zloćudnih promjena. Test se još naziva i VCE obrisak (vagina-cervix-endometrij). Uzima ga liječnik malom drvenom špahtlicom i malim štapićem omotanim vaticom, obrisak se razmaže na stakalce, uroni u alkohol radi fiksiranja stanica i šalje u citološki laboratorij na mikroskopsku analizu.
Metodu bojanja stanica je prije pedesetak godina otkrio američki znanstvenik grčkog porijekla Papanicolau, po kojem je i nastao naziv PAPA test. Prva klasifikacija nalaza bila je Papanicolauova numerička klasifikacija objavljena 1954. godine.


O PAPA TESTU za vrijeme trudnoće, razgovarali smo sa dr. Mahirom Jahić, ginekološke ordinacije "Dr. Mahira Jahić iz Tuzle".

1. Da li se PAPA test i kolposkopski pregled mogu raditi u trudnoći?
Trudnoća je stanje kada se može uzeti PAPA test, naravno do određene veličine trudnoće kada se grlić dobro vidi. Za određeni broj žena jedini je period kada se javljaju na ginekološki pregled, pa predstavlja i jedino vrijeme kada se treba uzeti PAPA test i učiniti kolposkopski pregled grlića materice.2. Kada trudnica treba uraditi PAPA test?
a. Na prvom ginekološkom pregledu ukoliko do tada nije nikada radila PAPA test,
b. kod klinički sumnjivog grlića koji se vidi pregledom spekulumom,
c. kod neobjašnjenih krvarenja koja se pojavljuju u bilo kom stadiju trudnoće,
d. kod predhodno abnormalnog citološkog brisa  (ASCUS, CIN I, CIN II)
e. te prisustva HPV promjene u brisu.


3. Koliko su česte promjene na grliću materice u trudnoći?
Navodi se da 5% citoloških nalaza u trudnoći ukazuje na abnormalnost te je citološki pregled obavezan za njihovo rano otkrivanje. Kada su u pitanju premaligne lezije pokazano je da je incidenca CIN ista kod trudnica kao kod žena koje nisu u drugom stanju. CIN se dijagnostikuje u prosjeku 1,3 na 1000 trudnoća.


4. Koliko je čest karcinom grlića materice u trudnoći?
Karcinom grlića materice je najčešća maligna bolest koja se pojavljuje tokom reproduktivnog perioda. Incidenca karcinoma grlića materice u trudnoći iznosi 0,3 do 1,6 na 1000 trudnoća.


            Ukoliko ste propustili predlažemo vam da pročitate:
Pripremila: Meliha Horić - Džanković


Za termine ili neka pitanja, kontaktirajte nas na broj telefona: 035/ 258-450 ili 061/ 100-195.

Adresa: Barok, Trg Slobode, 75000 Tuzla, BiH.

                                                                 Dobrodošle.

Instagram