Povratak u prirodu; idealna šetnja u zimskim i sniježnim danima

10:27
Buka, vreva, gužva u saobraćaju, hrana na brzinu i kafa za ponijeti postali su dio naše svakodnevnice i nešto što se podrazumijeva.

Laseri, svijetleće reklame, mnogobrojne lampice, te vještačka svjetlost od svud. Prolaze kroz nas kuda god da krenuli, šetali gradom, ušli u samoposlugu, sjeli u restoran.... od svud nešto svijetli.
Skeneri i zračenja ni tu ne prestaju. Kada stignemo u svoj dom, žurno uključujemo mikrovalnu pećnicu, palimo TV prijemnik, sjedamo za računar i tipkamo na mobilnom. O ljekarskom pregledu bez ultrazvuka da i ne govorimo.
Da je to bar kraj.
Kada napokon legnemo u krevet sa krova susjednih  zgrada nas obasipa zelena svjetlost. Ne, nije Mjesec pozelenio, nego ogromna svjetleća reklama  „gleda“ na nas.
I tako u krug, svakodnevno smo izloženi negativnim energetskim zaprljanjima, a u gradu je zelenila sve manje.


Bosna i Hercegovina je zemlja bogata šumama, Tuzla i Tuzlanski kanton također.
Ali malo ko od naših sugrađana iskorištava prirodu za svoje interese, više je iskorištavaju za svoje nametnute potrebe.
Šume se sijeku, gradovi su pretrpani asfaltom, a  zgrade niču kao iz vode.
Ako skrenemo  samo  dva kilometra  južno od centra grada i popnemo se 200 metara iznad centra  odnosno  420 metara nadmorske visine doći ćemo do jednog od najstarijih naselja u Tuzli, Ilinčicu.
Ilinčica obiluje četinarskim i listopadnim šumama kao i biljnom vrstom. Nekada su ovo brdo Tuzlaci zvali „plućima grada“.
Ilinčica je mjesto čiste prirode i svježeg zraka, sa biciklističkim stazama i stazama za šetanje.

                                                   
Šetajući ovom blistavom šumom, gdje se Sunce i Mjesec u skladu izmjenjuju, i svaki  joj daje podjednaku energiju i Vi ćete moći uzeti za sebe dio te pozitivne vibracije.
Harmonija u prirodi na Ilinčici pojačat će Vaša čula te aktivirati neke nove sposobnosti, a umjetnike čak i nadahnuti.Odvojite bar jedan dan u sedmici i revitalizujte svoj duh i tijelo . Svakodnevnica i grad  uvijek Vas čekaju.

Piše: Daniela Čomić

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari