Recept za domaće slane krekere


Dobro sam zamislila tijesto, ali nisam trebala staviti prašak za pecivo. Htjela sam da budu tanki, ustvari da ostanu tanki kao kada sam ih razvila, ali su narastili, jer sam stavila prašak za pecivo. Sasvim dovoljno je bilo bjelanca i sir, ali ni sama ne znam zašto sam dodala nešto što već unaprijed znam da je bespotrebno. Željela sam da više liči na kupovne.Sastojci:

-  120 gr putera
-  50 ml bjelanca (1 jaje)
-  120 gr feta sira
-  so (ako feta nije slana)
-  integralno brašno

Postupak pripreme:

Puter iz frižidera na krupno rende narendati, a feta sir narendati na sitno rende. Dodati bjelanca i ako treba soli. Mijesiti sa integralnim brašnom da dobijete tvrdo tijesto koje se lako razvija oklagijom. Kada zamijesite tijesto, poklopite ga na radnu površinu i neka odstoji 10-15 minuta. Razviti oklagijom na debljinu od 1/2cm i redati na tepsiju, premazati bjelancem i posoliti. Peći na 200C/10' ili dok ne dobiju lijepu žutu boju. Kod mene danas nema lijepe žute boje, jer mi još nisu promijenili gornji grijač.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram