Recept za domaći namaz od avokada


Nikad prije hrono ishrane nije mi bilo bitno da li ću pojesti neki namaz. Koristila sam one klasične koje smo imali u svakodnevnoj upotrebi i bili su najčešće na bazi mlječnog uz razne dodatke od povrća. 

Danas je to namaz od avokada ali nigdje nema mliječnih dodataka. Ovo je jedna od najobičniji varijanti.  Oduvijek sam voljela miris dinstanog crnog luka, pa sam riješila da pokušam da spojim avokado sa dinstanim lukom. 

Sastojci:

- avokado
- 1 crni luk
- 10ml ulja
- so, biber, začini
- svježi vlasac
- 1 kašikica senfa

Luk isjeckati na sitno i staviti u zagrejano ulje da se polako dinsta posoljen. Voditi računa da sve vrijeme ostane samo staklast bez da postane tamniji. Na slaboj vatri ga držite poklopljenog i često promješajte da ne bi promenio boju. Kada je skroz dinstan pomješati sve ostalo i staviti u blender da se sve dobro izmiksa i dobije kompaktna masa. Vi mu uvijek možete poboljšati ukus po svojoj želji i dodavati to što bi vaše čulo ukusa željelo da osjeti u tom moment (tako ja to radim).


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram