Tjestenina od kione sa namazom od avokada


Moji sinovi nikako ne podnose miris kinoe dok se kuva. Priznajem ni ja se nisam oduševila kada sam je prvi put kuvala. Toliko mi nije legao miris, da sam kinou bacila pticama, onako skuvanu. Ne znam da li su je bar one pojele, ali mi je nismo ni probali. Još  nekoliko  puta sam skuvala ali odmah  sve otvorim da bude promaja. Zato sam se jako obradovala kada sam u prodavnici gdje kupujem brašno i začine, našla tjesteninu od kinoe. Piše samo da ima dodatak sa glutenskim brašnom, što se sasvim podrazumjeva.
Kinoa je sjeme koje ne sadrži gluten, a vodi porijeklo iz Južne Amerike, iz regije Anda. Ona je fantastičan izvor proteina, vlakana, vitamina B i gvožđa, a uz to sadrži i svih osam amino kiselina.Iako je sitnija od pirinča, ječma i pšenice, kinoa spada u žitarice neutralne boje i tvrde teksture, a po izgledu najčešće podsjeća na sjeme spanaća.Kada se kuva, zrno kinoe se vrlo brzo i u velikoj mjeri širi, nabubri, postaje mekše i pomalo hrskavo.
 Ukus se možda najbolje može uporediti sa integralnim pirinčem i kuskusom.Zapravo, teško je opisati riječima kakav ćete ukus osjetiti, ali vrijedi je probati.

Već mi dvije nedjelje stoji tjestenina, nikako da smislim šta bih  spremila od nje, ili mi se nije žurilo zato što mi se u nos uvukao miris koji mi se nije dopao.

Pravila sam namaz od avokada, pa sam odlučila da sastavim namaz i tjesteninu od kinoe i odlično je ispalo.

- 100gr jtestenine od kinoe
namaz od avokada (za recept kliknite ovdje)
- 10gr putera
- so

Testeninu skuvati uobičajeno. Ubaciti je u ključalu posoljenu vodu. Kada se skuva, samo procjediti, ne ispirati. Kada se ocjedila, pomiješati puter sa tjesteninom i poslije sve sjediniti zajedno sa namazom od avokada.


Naučite kako napraviti namaz od avokada klikom ovdje 

O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram