Kako se nositi sa osjećajem ljubomore i zavisti?

Vjerovatno je većini poznat osjećaj kada nam najbolja drugarica ima jako zgodnog momka ili muža, a mislimo da to nije u našem sl...Vjerovatno je većini poznat osjećaj kada nam najbolja drugarica ima jako zgodnog momka ili muža, a mislimo da to nije u našem slučaju. Ili ako nam sestra obuće hlače ili drugi odjevni predmet koji nama ne paše. 


Ili nam se učini da susjedima i prijateljima sve bolje ide što se tiče kupovine novog auta, velike kuće ili godišnjih odmora provedenih u inostranstvu. Svi smo ponekada ljubomorni.

Ali šta je tačno ljubomora i kako se boriti protiv nje?


Ljubomora je emocija, kao i radost, strah, ljutnja i tuga. Emocija koju ne možemo više izbaciti iz nas ljudi. Želja da bolje radimo posao nego neko drugi, borba za ponos, strah da izgubimo nekog ko nam je jako drag su emocije koje su često  povezane sa ljubomorom.

Pojmom ljubomore se bave psiholozi i kognitivni terapeuti. (Kognitivna terapija je oblik psihoterapije koji naglašava važnost uloge mišljenja u onome šta osjećamo i kako se ponašamo. Kognitivni terapeut koristi različite tehnike za promjenu mišljenja, raspoložena i ponašanja).Po američkom kognitivnom terapeutu Albert Ellis da bismo ljubomoru što bolje definisali, moramo prvo napraviti razliku između RACIONALNE i IRACIONALNE  ljubomore.

RACIONALNA ljubomora je osjećaj koji nam je uslovljen nekim razlogom za ljubomoru. Na primjer ako partner nije iskren i sve navodi na činjenicu da je u pitanju neko drugi, onda je  tu dovoljno razloga da osjećamo razočarenje, grižnju savjest i tugu. Pa je normalno da nam se razvije osjećaj ljubomore.

IRACIONALNA ljubomora se hrani nesigurnošću i strahom. Mi mislimo da će se nešto desiti bez da imamo direktan razlog za to. I ovdje nam se razvijaju bezrazložna osjećanja očaja i bez smisla. A ljubomora postaje svakim danom veća.

Ljubomora se često posmatra kao negativno osjećanje i karakteristika.

Ipak osjećaj ljubomore ne mora uvijek da bude pogrešna. Taj osjećaj pripada jednostavno našem kompleksnom emotivnom životu. Znači iz nje možemo izvuči  nešto pozitivno.

Ljubomora nas pomalo izaziva da budemo što bolji. Kao da nam našu pokretačku snagu uvijek po malo gura i na taj način unosimo poboljšanja u svoj život. Željeti izgledati zdravo i privlačno i željeti postizati zavidne rezultate nije pogrešno, pa nam u tom slučaju “male ne zlobne” ljubomore nisu pogrešne.

Ja sam ljubomorna na sve koji dobro znaju engleski jezik. Pa vjerujem da će ta moja ljubomora pokrenuti još jače ambiciju da upišem kurs engleskog jezika i da ga više jednom naučim.


10  SAVJETA  KAKO SE  BOLJE  NOSITI  SA  OSJEĆAJEM  LJUBOMORE
  
1.  Racionalizujmo situaciju

Što se tiče ličnog izgleda moramo znati da najbolji  i idealni ne postoje. Znači mi također ne moramo od sebe očekivati da smo idealni, a sigurno se ne moramo drugima pravdati za nedostatke koje možda samo mi znamo ili umišljamo.

2. Raditi na samouvjerenosti

Nesigurnost je najveća hrana ljubomori. Mi možda nismo najbolji, najljepši i najzgodniji na svijetu. Mi smo ipak unikatni i imamo sigurno dovoljno kvaliteta koji su jako bitni i vrijedni pažnje. Izbacimo svoje kvalitete i istaknimo ono što je lijepo na nama.

3. Postaviti sebi pitanje

Zašto samo ljubomorni? Radi li se o nečemu što drugi imaju, a mi nemamo? Prvo pogledajmo šta mi to želimo i kako da to postignemo. Pri ovome moramo biti realistični. Jedan lijep odmor ili provod ili biti dotjerana mora nam uspjeti. Ali nositi konfekcijski broj 34 ako smo uvijek imali broj 42 je malo nerealno.

4. Prihvatimo i budimo sretni da postoje razlike među ljudima

Neko je dobar u sportu, neko u ručnom radu  neko u učenju. Kada bismo svi bili isti svijet bi stvarno bio jako dosadan. Zato je toliko bitno da smo svi unikatni.

5. Budimo svjesni da svi imaju svoje nesigurnosti

Možda smo ljubomorni na svoju prijateljicu koja djeluje tako samouvjerena i ima divnu djecu i muža, a po drugoj strani možda se ta ista prijateljica divi našem poslovnom ili drugom uspjehu.

6. Zamijenimo uloge

Zamislimo kako bismo željeli da se ophode sa nama ako smo mi ti na koje smo ljubomorni. Zato se radujemo tuđim uspjesima i ne dozvolimo da nam drugi primijete da smo ljubomorni.

7. Učimo iz svoje prošlosti

Greške postoje da bismo se na njima učili. Znači ne smijemo biti prestrogi prema sebi.
8. Ne dozvolimo da nas osjećaj ljubomore zarobi

Ako osjetimo bol u želudcu ili imamo neprospavane noći, glavobolju to su signali da nas nešto tišti. Pričajmo sa nekim o tome. Ako ne možete da se ispričate majci, sestri ili prijateljici uvijek možete potražiti pomoć “životnog trenera” ili “kongnitivnog terapeuta”.

9. Druge mijenjati nema smisla

To izaziva samo međusobne iritacije. Počnimo od sebe, bez samosažaljenja. Ako nismo zadovoljni sa trenutnom situacijom, krenimo u promjene. Šta nas čini sretnim. Možda moramo nešto promijeniti u vezi sa partnerom ili prijateljima. Možda tražiti novi posao. Ili jednostavno za sve što radimo se moramo malo više potruditi. Sve je na nama! Važno je da sebe napravimo sretnim!

10. Ako smo sretni, zadovoljni i samouvjereni  onda nemamo razloga da budemo ljubomorni.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.