Faktori koju utiču na razvijanje karcinoma grlića materice

00:00O tome da li se može preventivno djelovati i šta utiče na dobijanje i razvoj karcinoma grića materice, razgovarali smo sa doktoricom Mahirom Jahić iz Tuzle.

"Infekcija Humanim papiloma virusom (HPV), se smatra vodećim uzročnikom nastanka ovog karcinoma.Najčešći tipovi HPV koji uzrokuju karcinom su HPV 16 i HPV 18.


Nastanku karcinoma grlića materice doprinose i faktori rizika kao što su: česte i dugotrajne genitalne infekcije-cervicitisi, često mjenjanje seksualnih partnera, oslabljen imunološko-odbrambeni sistem, nasljedni faktor, stres, pušenje, loše higijenske navike.

Kao posljedica ovih faktora nastaju abnormalne promjene na ćelijama grlića (promjene koje predhode karcinomu: ASCUS, AGUS, ASC-H, LG SIL, HG SIL). ASCUS (engl. atypical squamous cells of undetermined significance) i AGUS (engl. atypical glandular cells of undetermined significance) su termini koje često srećemo u PAPA nalazu a označavaju atipične pločaste ćelije, odnosno žljezdane ćelije neodređenog značaja. 


Ovi termini se koriste kada se uoči pojava netipičnih pločastih ili žljezdanih ćelija. Ukoliko ove atipične ćelije imaju karakteristike zbog kojih se ne može isključiti mogućnost da se radi o malignim ćelijama, koriste se termini ASC-H (engl. atypical squamous cells of undetermined significance- cannot exclude HSIL) i AGCUS-H ili AGUS-H (engl. atypical glandular cells of undetermined significance - favor neoplastic).


Ukoliko se te početne abnormalnosti na ćelijama ne otkriju na vrijeme, dolazi do nekontrolisanog rasta ovih ćelija i nastanka karcinoma grlića materice. Rani stadijumi ove bolesti obično protiču bez posebnih i karakterističnih tegoba ali se mogu javiti i simptomi kao što su bolovi u stomaku,  leđima i  pojačana vaginalna sekrecija.

Kada se javi vaginalno krvarenje poslije seksualnog odnosa, neregularno krvarenje nevezano za menstrualni ciklus, neuobičajena vaginalna sekrecija i intenzivni bolovi u predjelu genitalnih organa i trbuha, onda je najvjerovatnije došlo do pojave uznapredovalih stadijuma karcinoma. Danas se i uznapredovali karcinomi uspješno liječe ali je kvalitet života žene nešto lošiji."

A kako preventivno djelovati pročitajte OVDJE

Pripremila: Daniela Čomić

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari