Jeste li izgubili svoju ženstvenost?

Holandija je zemlja cvijeća. Sve cvjećare kojih je na svakom koraku, pijace i ulice su u ovom periodu pune mirisnih zumbula, tu...


Holandija je zemlja cvijeća. Sve cvjećare kojih je na svakom koraku, pijace i ulice su u ovom periodu pune mirisnih zumbula, tulipana i još puno ostalog raznobojnog cvijeća. Vjetar i elipse vjetrenjača raznose taj miris po cijeloj zemlji. 

Kada mi se miris zumbula uvuče u nosnice  vratim se mislima u djetinjstvo i  prisjetim se kako smo za 8.mart, kao djeca trčali da kupimo majci,  bakama, tetkama i učiteljicama najljepši cvijet, za Dan žena. Sjećam se sa koliko se pažnje kod nas  slavio i još uvijek slavi taj praznik.

Sjećam se da je  moja mama išla svake godine sa  ženama iz fabrike na proslvu. Jednom su čak išle u Budimpeštu. Mislim da je bilo 70-tih godina. Išle su u super luksuzni hotel.  Za tu priliku je  mama sama  sebi sašila dugu srebrnu haljinu. Ta ista haljina je sada kod mene u ormaru. Moja 14-to godišnja kćerka me pitala zašto je čuvam? 

Odgovorila sam joj:”Čuvam je kao simbol jednog lijepog vremena i jednog praznika.”


Oh, što je to cool, imate praznik haljina!”, reče mi ona ushićeno.

Malo sam se  kao majka zastidjela da ona ne zna šta je 8. mart. Uzela sam si zadatak da joj  objasnim i počele smo tražiti po enciklopedijama.

“….Međunaroni Dan žena je praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena.
Ideja da se ovaj praznik obilježava pojavila se početkom 20.stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske inspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova….,”

Dugo smo pričale o ženskim pravima nekada i sada… Mislim da sam joj uspjela objasniti šta se na 8. mart slavi.

Žene su se izborile za svoja prava!

U zapadnom svijetu se Dan žena uglavnom prestao obilježavati, djelom i zbog toga jer je emancipacija žene dostigla visoki stepen gdje su se žene  potpuno izjednačile sa muškarcima u svojm pravima, poslovima, ciljevima i rezultatima.


Mi smo žene ovoga vremena

Danas nije bitno jesmo li majke, domaćice, poslovne žene, žene sa karijerom ili umjetnice, svi smo žene ovog vremena. Možemo na puno područja da se usavršavamo, ispoljavamo i dokazujemo.

Međutim u zadnjih nekoliko decenija je većina žena svjesno ili nesvjesno preuzela muške kvalitete: samostalnost, jasnu usmjerenost ka rezultatu, nezavisnost i neku čudnu grubost.

Kvaliteti žena kao što su: intuicija, briga, snaga zajedništva, nježnost i krhkost kao da su malo ostale u zaleđini.

Jesmo li izgubile našu žensvtenost?

Ali ovaj svijet pogotovo sada ima potrebu za ove ženske kvalitete. Ima potrebu za puno više ženske energije. Biti žena je puno više nego dobiti dijete, nositi lijepu garderobu ili se truditi sve stići.

Ako otvorimo medije uglavnom se susrećemo sa informacijama koje nam izazivaju strah, žalost, razočarenja i slabost.

Mi žene smo u stanju sa svojim ženskim kvalitetima ovo zaustaviti. Dokazano je da postoji ženska kolektivna energija, a svaka od nas nosi udio u tome. Mi smo esencijalna spiritualna bića. Mi smo emocionalni centar i sada je baš vrijeme da se izbalansiraju muške i ženske energije u svijetu.


Ženska snaga nije u snazi tijela, nego u snazi psihe.

Naša snaga je u našoj ženstvenosti gdje smo istovremeno nježne i snažne. Nadarene smo mudrošću, upornošću, intuicijom i razumijevanjem.

U ovom vremenu  je sve više potrebe za balansom u svijetu između muške i ženske energije.


Umjetnost je biti žena, svjesna sebe i svojih želja.

U ovom momentu naša ženstvenost stoji centralno, gdje možemo našu žensku energiju optimalno iskoristiti. U našoj slobodi možemo birati i osjetiti što smo u biti ne stideći  se svoje snage i potrebe za njegom, nježnošću i brigom.

Uredimo svoje domove i radne kutke da odišu našom energijom. Ugostimo i razmazimo svoje drage. Ponudimo im puno topline i pozitivne  energije.

Ne skrivajmo svoje ženske snage, nego ih naprotiv otkrivajmo, jer smo mi na taj način jače i pravimo svijet oko sebe jačim. Slavimo da smo žene, ne zato da budemo u stresu kako i gdje to slaviti, već zato što je došao momenat da budemo to što jesmo i da kao takve poboljšavamo svijet!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.