Kako napraviti domaći mascarpone sir?


Po internetu kruže recepti za domaću verziju mascarponea. Ja sam odabrala najjednostavniju po meni. Jednostavna jeste, ali iziskuje dosta strpljenja, jer treba dosta vremena za sve procese. S obzirom da nikad ne pravimo torte sad, pa da budu gotovi za dva sata, tako da bar jedan dan imamo pred sobom, a to je dovoljno da privedemo kraju proces.

 Najbitnije je da pavlaka u sebi sadrži 35%mm!!!


Za mene je ovaj whipp krem idealan za više radnji. Najčešće ga koristim kao slatku ulupanu pavlaku za torte. Obavezno dodam u slatko mlijeko koje koristim za spremanje kiselog mlijeka. Također ga koristim i za naš čuveni "Mokrinski Sir", da ga obogatim mliječnom masnoćom, jer onda bude kvalitetnije. Ovog puta ga koristim u potpunom izdanju za mascarpone sir.


Samo bi još napomenula da ne bi nekog zbunio naziv "slatka pavlaka". Ona naravno nije slatka i u njoj nema šećera, ali je najvjerovatnije dobila naziv "slatka" da bi se razlikovala od "kisele pavlake" koja je zaista kisela.

Sastojci:

- 1 litar tečne slatke pavlake (whipping cream)
- sok od jednog limuna

Slatku pavlaku usuti u posudu i staviti na ringlu da se zagrije. Pripremiti sok od jednog limuna. Kada je pavlaka počela da se zagrijava do približno 80C (to je temperatura, kada stavite prst ono vas jako peče i ne možete da držite duže od 2-3 sekunde). Nikako ne smije pavlaka da provri, ali to se ne može slučajno desiti, jer prvo bi trebalo da se pojave mjehurići. Znači, vodite računa da se dobro zagrije bez da provri i tada dodajte sok od limuna i mješajte ga varjačom da se sve lijepo sjedini. Sklonite sa ringle i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Ja sam iznijela na terasu, jer je tamo bilo hladnije. Kada sam pošla na spavanje ostavila sam u frižider da se dobro stegne do jutra.

Sutra dan sam spremila gazu. Kod nas su to neke manje dimenzije, a i nešto su jako krupne niti, tako da sam ja namjestila 8 slojeva i presula sada već čvrstu ukiseljenu pavlaku. Kao što možete da vidite gusta je i ništa nije iscurilo od sirutke. Tako zajedno sa četkom i još nekom posudom ispod četke, vratite nazad u frižider i neka vam slobodno odstoji 24h. Ništa ne dirajte, nemojte slučajno da promiješate. Samo budite strpljivi i sva će se sirutka odvojiti. Nikako ne smijete ništa stavljati preko pavlake da ne bi sve iscurilo kroz gazu. Ostavite tako kao što vidite na slici


Kada je prošlo 24h vidjećete u posudu da se dosta sirutke odvojilo. Sada možete da prebacite sir u neku posudu. Primjetićete da se sir sam od gaze odvaja. U sredini će biti nešto mekši, ali to je sve u redu. Kada ga promiješate, dobićete gotovu kompaktnu masu.

Eto, mascarpone je spreman za neki fil i za šta ga vi najviše volite. U mom slučaju ovaj put je to bila tiramisu torta. Od litre slatke pavlake sam dobila 600 gr mascarpone. Mogu vam reći da se mnogo isplati, jer je razlika u cijeni zaista primjetna.


Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: 


(Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram