Kako sačuvati ljubav i romantiku u braku?

Na pragu smo 14.februara. VALENTINOVO.  Dan kada poneki  partneri jedno drugome poklanjaju poklone i ekstra pažnju. Poneki...Na pragu smo 14.februara. VALENTINOVO. Dan kada poneki  partneri jedno drugome poklanjaju poklone i ekstra pažnju. Poneki opet ne  pridaju uopšte pažnju tom danu, jer imaju svoje razloge. Obje strane su u pravu. Puno stvari u životu su pitanje izbora, pa također i slavljenje određenih datuma.

Koliko god  Valentinovo postaje sve više komercijalan  lijepo je na momenat pobjeći iz svakodnevnice i potruditi se imati jedan romantični dan ili veče sa svojim partnerom. Ili anonimno poslati jednu valantajn kartu nekome ko vam se sviđa, a ne usuđete se učiniti korak dalje.

U zraku se osjeća ljubav. “Love is in the air”. Taj momenat zaljubljenosti nam svima godi, ali je samo momenat koji  nije trajan.

Ono što ostaje i traje u vezi između dva partnera je ljubav. Ona se uzajamno gradi i ne podrazumjeva se sama po sebi.

Ako u svojom zajedničkom životu ili braku koji  traje više od jedne godine odjednom osjetite paniku da je ljubav prošla jer  vas odjednom počinju nervirati sitnice kod partnera: kako ostaje kupatilo iza njega/nje,  kako ostavlja garderobu, koliko pomaže u kući, ideje o finansijama, potreba za prijateljima, njegova/njena familija i mnogo drugih….

Ne brinite, imali ste sreću da vam je zaljubljenost tako dugo trajala. Sada je vrijeme da se gradi ljubav i čvrsta veza.
Važne tačke  uspjeha za sretnu vezu i brak:


Nezavisnost:

Budite u vezi samostalni. Ne mislim finansijski, to zavisi od situacije. Mislim samostalni u smislu da jedno drugome dajete  dovoljno slobode u svojim željama i kreativnosti  Ne očekujte idealnog  muža ili partnera jer i mi sami nismo idealni. 


Kritikama nista ne postižemo, naprotiv samo se otuđujemo i zatvaramo u sebe.

Emocionalno zajedništvo

Jeste li zadovoljni sa svojim partnerom, sa svim njegovim/njenim kvalitetama i manama? Ne treba bježati od tog pitanja. Ono nam samo može donijeti rješenje, jer nas emotivno približava. Možete pokazati da volite svog partnera i da ga razumijete u njegovim/njenim nesigurnostima. Pričajte o svojim nesigurnostima. Ne stidite se svojih emocija. Kroz uzajamno dijeljenje emocija zajedno imate osjećaj pripadnosti.

Identitet

Ne zaboravite da su partneri svako za sebe . Našli smo se svako sa drugim odgojem i načinom života, a odlučili da gradimo zajednički život. Moramo imati  dovoljno samopouzdanja i vidjeti šta mi nudimo u zajedničkom životu i  šta ima  naš  partner  za ponuditi.
Prepirke

Možete li komunicirati  zajedno ili dolazi i do prepirki? Prepike ne moraju biti loš znak u vezi ili braku. Različitim razmišljanjima dolazimo do rješenja. Bitno je da možemo  razgovarati  tiho bez pravljenja još više problema. Bitno je da se problemi zajednički  rješavaju.

Intimnost

Jeste li zadovoljni sa intimnošću  u vezi ili braku? Intimnost predstavlja jako bitan elemenat među partnerima. Moramo se osloboditi stida i predrasuda. Pažnja i nježnost su potreba  iz psihičkog i fizičkog razloga za svaku osobu. Intimnost je nešto što godinama postaje ljepše, jer se partneri  sve više upoznaju,  zbližuju  i dijele zajedničke tajne i momente.

Prihvati partnera

Prihvati partnera u potpunosti, onakve kakvi su on/ona, bez želje da želimo  nešto promijeniti. Ako oba partnera prihvatite sve drugo sto  je kod drugoga, imaju jako veliki faktor uspjeha,  za sretnu vezu ili brak u rukama. Sačuvati vezu ili brak znači uzimanje i davanje uz veliku ljubav prema sebi i partneru.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.