Kako se osjećati i izgledati odlično: Savjeti kako da postanete najbolja verzija sebe

U  Splitu imam dragu prijateljicu. Požalila mi se da je njena 29-godišnja kćer jako nezadovoljna sobom. U  Splitu imam dragu prijateljicu. Požalila mi se da je njena 29-godišnja kćer jako nezadovoljna sobom. 
Da ne jede skoro ništa, da želi zategnuti lice  i kroz stid mi još reče da je  kćer već uradila korekciju grudi. Pomislila sam  u sebi je li ovo scenarij nekog horor filma? ...

Naša kultura nas na žalost uči da sve i svakoga  posmatramo kao jedno. Zahvaljujući medijima svijet je postao  manji i pristupačniji. Na većini televizijskih programa širom svijeta se vrte skoro iste reklame. 
Mediji nam nameću ideale ljepote. Hoćemo da izgledamo, kao u časopisima , kao na reklamnim spotovima. Ako ne izgledamo tako  onda nismo dio cjeline. 
Stremimo da se osiguramo luksuzom i zato radimo više nego što je dobro za nas.

Jednom riječju žrtvujemo našu sreću za jedno prestižno društvo. Iza svega toga  krije se poziv za pomoć. Mi možemo na dva načina da reagujemo na svijet oko nas.

-Da se pustimo toj igri komercijale i da budemo u konstantnoj trci za sobom.-Ili da se okrenemo sebi i otkrijemo najbolju verziju sebe.


Otkriti najbolju verziju sebe znači uložiti vrijeme i energiju u neke promjene.

Ako nismo zadovoljni izgledom zbog debljine  ili mršavost, nijedna dijeta , praškovi , čajevi ili  izglanjivanje nam neće pomoći.

Potrebno je promjeniti način ishrane i omogućiti tijelu da pravilno sagorijeva ono čime se hranimo.

Najbolje je obratiti se dijetetičaru  ili nutricionisti za savjet. Dijetičar će tlačno po tipu osobe , po starosnoj dobi ili prisutnosti nekih kroničnih bolesti odrediti pravilan način ishrane i dati savjete na koji način može naše tijelo najbolje da funkcionoše. Tada se suvišni kilogrami lako tope.


Poznata nam je izreka :”Ljepota dolazi iz duše”. Onda predlažem da treniramo dušu.

Ljubaznost, razumijevanje i sloboda su kvaliteti koji su nam u svakodnevnom životu jako potrebni.


-Vježbajmo se hraniti slobodom u sebi. 


Tražimo svjesno na koji način to postižemo. Čitanjem knjige koja nas inspiriše ili gledanje filma, slušanje omiljene muzike.

-Vježbamo da u svaki naš dijalog sa drugima unesemo slobodu. Svaki čovjek ima pravo na svoje dokaze. Recimo svoje mišljenje bez napada i odbrane.

-Budimo zahvalni. Ako se hranimo zahvalnošću u sebi, negativne misli, strahovi i briga se same od sebe otapaju. Naša misija može biti “svaki dan biti svoj”


Ne ako konstantno tražimo nešto bolje i ljepše  van sebe. Tražimo to u sebi.
Mi moramo biti svjesni da postojimo i živimo. Naš identitet nisu komercijalne reklame.
Radimo stvari koje nas čine sretnima. To je tako jednostavno, a tako zdravo.
MI  NISMO  JEDNO, MI  SMO  INDIVIDUE SVAKA ZA SEBE!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.