Možemo li preventivno djelovati na karcinom grlića materice? Odgovara prof.dr.Mahira Jahić

12:05


Karcinom grlića materice je drugi najčešće smrtonosni tumor u žena na svijetu, na ljestvici učestalosti se nalazi odmah iza karcinoma dojke. Prema objavljenim podacima u 2012. godini zabilježeno je oko pola miliona  slučajeva karcinoma grlića materice u svijetu. Od ukupnog broja oboljelih njih 85 posto  nalazi se u nerazvijenim zemljama svijeta poput Subsaharske Afrike, dok se najmanji broj oboljelih bilježi u razvijenim zemljama, Australiji i Novom Zelandu, te Skandinaviji. Podaci govore da u Europi svake godine oboli 61 000 žena od karcinoma grlića materice a 28 000 umre.Prevencija ima veliku ulogu u padu učestalosti ove bolesti.
Hrvatska je 2012. godine pokrenula Nacionalni program prevencije karcinoma grlića materice, Bosna i Hercegovina nema ovaj program probira ali se nalazi među onim evropskim zemljama koje imaju visoku učestalost ovog zloćudnog tumora.

Šta same možemo učiniti kada je u pitanju prevencija, kako si pomoći i kako podići svijest  reći će nam prof. dr. med. sci. Mahira Jahić:"Karcinom grlića materice u ranom stadiju se može jedino otkriti PAPA testom i redovnim ginekološkim kontrolama.  Postoje slučajevi karcinoma koji se PAPA testom teško mogu otkriti ali se pouzdano zna da redovna kontrola doprinosi otkrivanju karcinoma u ranom stadijumu bolesti."

PAPA pregled je bezbolna metoda uzimanja ćelija sa površine grlića materice i mikroskopski pregled ćelija.PAPA pregled trebaju obavezno uraditi  jednom  u godini sve žene koje su stupile u seksualne odnose (od 20 do 65 godina starosti) ukoliko je nalaz uredan.Ako nalaz PAPA nije uredan potrebno je liječenje i kontrola u preporučenom periodu.


Veliki broj žena tokom prvog PAPA testa ima abnormalan nalaz, takve žene treba animirati i pozvati na liječenje radi pravovremenog sprječavanja nastanka karcinoma grlića materice."

Pročitajte još i 

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari