Recept za praline od rogača za Valentinovo


Mišljenja o ukusu rogača su sasvim različita. Postoje oni koji nikad nisu mogli da podnesu miris rogača, a postoje oni koji obožavaju rogač i rado spremaju kolače sa njim. Ja spadam u one koji ga obožavaju. Pamtim da smo kao djeca grickali zrele plodove rogača i da nam je to bilo draže nego čokolada. Rogač i jeste prirodna zamjena za čokoladu i dobro bi bilo kada bi se mnogo više koristio u ishrani umjesto čokolade.-100gr putera
-6 supenih kašika rogač brašna


-mlijeko od badema (mlijeko neka bude tek malo toplo, koliko da možete da sjedinite puter i rogač)
Na sobnoj temperaturi puter, pomijesati sa rogačem i polako dodavati mlijeko. Da napomenem, mlijeko ne smije biti toplo, mora biti mlako, jer kada dođe u dodir sa puterom otopiće ga, pa će se puter prilikom hlađenja odvojiti od rogača. Također kada je mlijeko toplo, onda se i rogač zgrudva i ne može da se dobije fina glatka masa. Treba da se dobije kompaktna masa koja potpuno liči na otopljenu čokoladu. 

 Ovaj put sam ih punila sa mljevenim bademom bez ljuske. Postupak je lak i jednostavan ali malo sporiji. Prvo usuti u modlice malo mase od rogača, da pokrije dno modlice. Staviti u zamrzivač da se malo stegne, zatim pomijesati malo otopljenog putera sa mljevenim bademima i praviti kuglice koje su veličine kao kliker i ubacivati u modlice na masu koja se stegla. Preko badema preliti ostatak mase od rogača i staviti u frižider da se dobro stegne i ohladi.Ukus je feno-meno-menalan  Apsolutno smo svi oduševljeni sa ukusom i mirisom. Da napomenem, praline uvijek držati u frižideru ili na nekom drugom hladnom mjestu, jer puter na sobnoj temperaturi ne održava čvrstinu.
Da napomenem. Ovo jeste za restrikciju, ali ipak vodite računa, ako ste u doručku već imali puter, onda nemojte taj dan da jedete i praline. Puter je dozvoljen 20gr na dan, pa vi rasporedite kako i kada će te ga utrošiti, jer ne mora ni puter svaki dan da se jede bar dok ste u restrikciji.Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: 


(Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram