Recept za tiramisu tortu sa domaćim mascarpone sirom i piskotama


Ova torta je omiljeni kolač moga sina, ali je ovog puta bila i za moju dušu, ali i iz čiste radoznalosti da vidim kakav je tiramisu kada je sa steviom. Mogu vam samo reći da nitko nije prokomentarisao da je neobičnog ukusa i svi su je hvalili, a meni je bila savršena i prezadovoljna sam što imam još jednu hrono poslasticu na meniju.


Za koru torte, koriste se piskote, za koje recept možete pronaći klikom na ovaj link.


Recept za domaći mascarpone sir, koji se koristi u ovoj torti, možete pronaći klikom na ovaj link.Sad još samo da kažem da sam skuhala jaku tursku kafu 1/2 litre jer nisam znala koliko će mi tačno trebati za dvije kore. Kada se kafa ohladila polako sam je procjedila i usula u flašu za fajtanje. Dodala sam malo arome od konjaka. 


Sastojci:

- 600gr mascarpone sira
- 1/2 litre slatke pavlake
- na vrh noža soli (bukvalno koje zrno)
- kašikicu soka od limuna
- 10 kapi stevie (meni je to bila zamjena za 200gr šećera)

Slatku pavlaku sam umutila u šlag i u nju dodala so, steviu i sok od limuna. zatim sam polako dodavala mascarpone i mjesala sa spatulom da sve lijepo sjedinim. 

Sada može da se završava filovanje. Prvu koru sam pošpricala kafom prvo sa jedne strane, zatim sam je okrenula naopako i isto tako pošpricala i sa druge strane, nanijela pola fila i rasporedila. Zatim sam drugu pošpricala sa kafom na jednu stranu, pa je prenijela odozgo na fil i pošpricala i drugu stranu sa kafom. Preko nje sam izručila sav preostali fil, lijepo rasporedila i posula sa prahom od crne čokolade. Ostavila sam je u frižideru i tek u veće se omladina zasladila.


Jedino šta sam ja zaključila, trebala sam još više natopiti sa kafom piskote. Mislila sam da je dovoljno, a i bilo me je strah da ne pretjeram, pa da se sva od velike natopljenosti ne raspadne. Sada znam da slobodno mogu na jednu koru od 2 jajeta da pospem sa 150ml kafe.

Uživajte u ovoj slasnoj torti!

Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: 


(Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovdje u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram