Valentinovo, Dan zaljubljenih, 14.februarValentinovoDan Svetog Valentina obilježava se tradicionalno, 14. februara, kao Dan zaljubljenihValentinovo je dobilo ime po Svetom Valentinu, svećeniku i zaštitniku zaljubljenih.

Običaj Valentinova potječe iz 3. stoljeća, kada je u Rimu živio svećenik Valentina gdje je kršćanstvo još uvijek bilo nova i mlada religija. Tadašnji rimski car, Klaudije II, naredio je svim vojnicima da se ne smiju ženiti, jer je smatrao da oženjeni vojnici neće htjeti ratovati, već će radije ostajati kod kuće sa svojim porodicama. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, osim jednoga, Valentina...

Na molbe mladih parova, svećenik Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja, sve dok za to nisu saznali i bacili ga u tamnicu. Navodno je upravo 14. februara 269. godine, svećeniku Valentinu odrubljena glava, te je mnogo godina poslije ovaj blagdan prozvan Valentinovo u njegovu čast.


Naravno, ovo je tek jedna teorija o porijeklu Valentinova i zapravo se ne može sa sigurnošću tvrditi da je ovaj praznik povezan sa Svetim Valentinom. Postoje i druge teorije o porijeklu ovog praznika. Jedna legenda kaže da ovaj praznik potječe od drevnog rimskog blagdana Luperkalije. To je bilo slavlje plodnosti koje se inače proslavljalo 15. februara. No, s rastom kršćanstva u Europi, mnogi poganski blagdani bili su preimenovani, pa su tako i Luperkalije postale Valentinovo, odnosno Dan Svetog Valentina. 


Kako bilo da bilo, svake godine, 14. februara, milioni ljudi širom svijeta pokazuju svoju ljubav jedni drugima kupnjom pisama, slatkiša, cvijeća, plišanih igračaka i drugih poklona. 
Koja god priča bila tačna, bitno je da zaljubljeni imaju svoj poseban dan, kad cijelom svijetu mogu pokazati svoju ljubav. Sretno vam Valentinovo, budite uvijek zaljubljeni, volite nekog i budite voljeni, svima vama želi Arabella Tim.


Pripremila: Meliha Horić - Džanković


Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: 


(Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)

Instagram