Zahvalnost: ključ uspjeha i sreće                      

"Dosta mi je čišćenja kuće, kuhanja i peglanja, kada bih imala mogućnost unajmila bih si kućnu pomoćnicu", česte su riječi koje je bar svaka žena izgovorila za vrijeme svog života. Sve su to riječi koje govorimo kada smo depresivni i pod stresom, usljed nekih problema. Uglavnom su to nesvjesne riječi koje izgovorimo bez razmišljanja, a da se ne preispitamo da trebamo biti zahvalni na svemu onome što imamo, poput svog doma i porodice za koju ćemo čistiti, kuhati i peglati, kupiti hranu i druge potrebne stvari u životu.


„U svakodnevnom životu teško prepoznajemo da primamo puno više nego što dajemo i da samo uz zahvalnost život postaje bogatim.“ Dietrich Bonhoeffer

Nažalost, mnogi  se u takvim situacijama upletu u mrežu iskušenja i nezadovoljstva onim što imaju, težnje za nečim boljim ili nečim što drugi imaju. Ne dozvolite da se upletete u mrežu iskušenja, pobijedite sebe u takvim situacijama i postanite zahvalni na svemu onome što imate u životu.


„Osjećati zahvalnost a ne iskazati ju, isto je što i umotati poklon, a ne predati ga.“ William Arthur Ward

Primjetite li da neko u vašem okruženju nije dovoljno zahvalan na onome što ima, ne prigovarajte, već mu primjerima iz života ukažite na to. Samo tako ćete ga usmjeriti ka putu cijenjenja svega  što ima u životu.


„Sladak je dah proljetnog pljuska,                                     
Pčelinje blago slatko je,                                       
Slatka glazba, topi se,                                         
No slađi je još jedva čujni glas zahvalnosti.“ Thomas Gray

Neka vas vodi put zahvalnosti, a samim tim i put sreće i uspjeha, jer samo zahvalan čovjek je ispunjen i cijenjen čovjek. Ne uzimajte sve zdravo za gotovo, već naučite cijeniti i zahvaljivati za sve što imate. Budite zahvalni na domu koji čistite, peglu kojom peglate, hranu i druge potrebne stvari koje si možete priuštiti, jer mnogo je ljudi koji nemaju sve toNe zaboravite da sa nezahvalnošću vrlo lako možete izgubiti sve ono što ste gradili tokom života. 


„Budi zahvalan za to što imaš pa ćeš u svemu izražavati zahvalnost.“ J. M. Tempelton

Piše : Meliha Horić - Džanković

Instagram