Express hljeb od ovsenih mekinja i kiselog mlijekaEvo i ja sam riješila da uslikam moj hljeb iz rerne. Pošto sam se malo zasitila griza, prelazim malo na hljeb i sendviče. Mnogo je dobar, ustvari odličan je. Dobila sam 5 ovakvih parčadi i skroz je dovoljno za jedan doručak. Možda je čak i mnogo. Danas nisam nešto gladna, pa je za mene mnogo. Moglo je biti i 6 parčadi, da sam se potrudila da tako isječem, ali nisam razmišljala da bi bilo dobro napraviti 3 sendviča.

Sastojci:

- 50 gr ovsenih mekinja (2 kašike pune)
- 1 jaje ili 2 bjelanca
- 1 puna kašika kiselog mlijeka
- malo soli, samo da da ukus
- na vrh noža crni luk pečen u prahu
- ravna kašikica sjeckanog vlasca
- na vrh noža kurkuma
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/3 kašikice praška za pecivo


Sve dobro smješati u veću šolju ili činiju i peći u mikrotalasnoj na najjače na 3 minuta. Svakako morate sami provjeravati vrijeme, jer svi imamo drugačije mikrotalasne, a i struja je drugačija. Pošto je ovo hljeb, onda treba da se hljeb dobro ispeče, ne kao kada pečemo kolač da ostane sočno. Nije problem dokučiti kada je pečeno, jer se vidi golim okom a i kada prstom pritisnete nije elastično kao za kolač. 

Siječete kada se skroz ohladi. Mnogo lijep ukus, potpuno isti kao "pravi" hljeb. Arome koje sam ja dodala uopšte nisu neophodne, ali eto ja sam uvijek znatiželjna" šta bi bilo, kad bi bilo"...


Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: (Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovdje u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram