Feng shui kao životni stil

Šta je to feng shui?  Porijeklo feng shui je Kina i zemlje oko nje. Hiljadama godina su u tim zemljama skupljali ogromna...

Šta je to feng shui? Porijeklo feng shui je Kina i zemlje oko nje. Hiljadama godina su u tim zemljama skupljali ogromna iskustva i stekli znanja  gdje probaju da dokazu kako se čovjek osjeća i kako se ponaša u određenom okruženju.
Moderni feng shui se bavi istraživanjem mjesta gdje živimo.

Mi možemo feng shui pravila prilagoditi i na svom radnom mjestu, svom vrtu ili bilo kojem drugom mjestu gdje provodimo puno vremena.

U feng shui se govori o emocionalnom energetskom polju koje okružuje naše tijelo. Ono je vidljivo kao i aura. Mi ga osjetimo u našem tijelu preko aktivnih centara ( chakra’s ) i pritiče  kroz naše tijelo putevima koji se zovu meridijani. Ova suptilna elektromagnetska energija utiče na naše misli, emocije, ideje i na svaku ćeliju našeg tijela.

Te energije imaju dvosmjerno kretanje:

Način na koji koristimo nase tijelo utiče na našu svijest i emocije, a po drugoj strani ono što se deava sa našom svijesti i našim emocijama ima velikog utjecaja na naše tijelo.

Puno je  faktora koji utječu na naše energetsko stanje: priroda, gradovi, ljudi s kojima živimo ili radimo. Energija koju dobivamo od sunca, mjesec i njegove faze. Takođe odjeca ima veliki utjecaj na nasu ličnu energiju  kao i namirnice kojim se hranimo.

Okolina ili energije oko nas mogu nam pomoći da u sebi razvijemo emocije koje nas vode ka zadovoljnijem i uspješnijem životu.

Uzmimo Život u svoje ruke sa feng shui!

Dugi zimski dani su za nama. Dolazi nam ljepše vrijeme. Priroda oko nas se budi. Svi osjećamo pomalo u sebi proljetnu energiju. Vrijeme kada se nasa energija još jače miješa sa energijom našega okruženja. A te promjene energija iz vani imaju dubok utjecaj na naše lične energije i emocije.

Uz pomoć ideja  Životnog trenera možete biti specifičniji u tome šta želite da postignete sa feng shui. Sada investirate u sebe i vi ste rezultat investicije. Naučit ćete preko feng shui koristiti energije koje će vas napraviti jos jačim.

Principi Životnog trenera i feng shui  rade na isti prirodan način. Životni trener pomaze  da otkrijemo u  sebi šta zaista želimo u svom životu, a feng shui nam pomaže da kreiramo i budemo svjesni kakvu okolinu želimo za sebe ili kakva nam okolina najviše odgovara. da bismo bili i postigli ono što želimo.

Posljednji dan: meditacija

Ovdje  ću vam pomoći  da otkrijete i  budete spesifičniji  i vam bude jasnije što želite. Da bi vam bilo što konkretnije šta tačno želite od sebe morate zamisliti da je ovo vas posljednji dan. Na žalost to nam se može svima desiti, da neočekivano predjemo na drugi svijet.

Kako bi taj dan za vas izgledao? Šta biste htjeli raditi ili reci svoji najdražim, rodbini, prijateljima?

Da li biste se htjeli svadjati na taj zadnji dan? Bez razloga se ljutiti ili biti ne zadovoljan jer nešto nemate.

Izaberite jedno mirno mjesto u kući. Sjedite i zamislite se duboko, pogledajte na sebe, stres i nezadovoljstva u svojoj svakodnevnici.

Ovo je jedna vrsta meditacije koja nam pomaze da otkrijemo koliko  volimo sebe i sve oko nas. I koliko u biti cijenimo život i čemu dajemo prioritete.

Zato je bitno svjesno sebe prodrmati. Biti svjesni činjenice  da se život može početi iz početka dokle god živimo. Na ovaj način kultivišemo jednu vrstu interakcije sa drugim osobama i sa emocijama i energijama koje naš dan  i život prave specijalnim.

Ako  ponavljamo  svaki dan sta nam je u biti najbitnije bit ćemo najčešće u balansu kada nam se opet pojavi situacija da smo ljuti ili nezadovoljni ili nesretni.
Zapitat ćemo se: ”Je li stvarno gužva na putu toliko bitna ili problem sa kompjuterom ili trenutni nered ili svadja sa partnerom?”

Ako se naučimo živjeti kao da je ovo nas zadnji dan možemo biti oslobođeni u svojoj emociji Na taj način ćemo se naučiti puniti pozitivnim emocijama i energijama i cijeniti momente u kome živimo.

Krenimo od jednostavnih stvari

Kupite si jedan cvijet u kuću koji ima  glatke okrugle listove. Takvi cvjetovi sire nježnu  pozitivnu energiju  u svojoj okolini.

Uredite si svaki kutak kuće da odiše vašom energijom.
Ako nemate svoju kuću uredite si mjesto gdje spavate sa svojim malim stvarima koje vas cine sretnima, fotografija ili dnevnik ili nešto što ćete sa pažnjom održavati. Na mjestu gdje sjedite ogradite se svojom energijom.

Moje jutro počinje sa pravljenjem kafe. Pored mog aparata za kafu stoji uramljena, u okvir za slike izreka: ”Danas je moj najljepsi dan!

I svako jutro iznova pročitam i ako ništa drugo na licu mi se razvije blagi osmjeh koji mi razvija pozitivne emocije, pa svoje ukucane čekam sa doručkom i pozitivnom energijom. I bez obzira šta nam je taj dan donio, sutra opet iz početka “Danas je moj najljepsi dan!”

Moja namjera je da vam u par slijedečih tekstova  pomognem da feng shui koristite i postignete jače i postojanije promjene u sebi i oko sebe.

Da li vam je potrebna podrška ili savjet ili da vam treba podrška u realizovanju nekih vaših ciljeva, možete mi se obratiti na fb Vanja-lifecoach,za informacije o cjenovniku i terminimaa,a za besplatan pismeni odgovor na pitanje koje vas "muči" pošaljite upit na uarabella@gmail.com


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.