Hljeb u jaje iz rerne


Ostalo vam je starog hljeba, a ne volite ga jer se osušio?! Možda ste se čak i uželjeli "hljeba u jaje" i mogli bi spremiti namjenski svjež hljeb da vam se nađe za tu vrstu obroka. Ja nisam danas imala starog hljeba, ali sam spremila svjež hljeb iz mikrotalasne, da bi mogla vama da spremim ovaj recept. 


Sastojci:


- osušene kockice od jednog hljeba iz mikrotalasne 
- 3 jaja ili 150ml bjelanca 
- 100ml badem mlijeka
- začini


Kada se hljeb ispekao u mikrotalsnoj, ostavila sam ga da se skroz ohladi, zatim sam ga iseckala na kockice, izručila u tepsiju i stavila u rernu na 100C da se isuši. Moram priznati da sam svoje kockice mogla i prije izvaditi iz rerne, ali značu za sljedeći put.


Ništa lakše i brže od ovog divnog doručka. U činiju izmutiti jaja (ili samo bjelanca) sa začinima po želji i dodati badem mlijeko. Promješati i ubaciti sušene kockice hljeba. Sačekati par minuta da hljeb upije svu tečnost, promješati još jednom i izručiti u odgovarajuću posudu. Ja sam pekla u silikonskoj tepsiji prečnika 22cm, tako da sam dobila debljinu odgovarajuću da može sve lijepo da se ispeče. Pekla sam u zagrijanoj rerni na 210C dok nije dobilo finu zlatnu boju.


Samo da napomenem, kada stavljate hljeb u rernu da se peče, ne bi trebalo da ima viška tečnosti.


Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: (Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovdje u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram