Kako istaknuti ženstvenost?

Rotterdam je najveća evropska luka. U njemu živi više od 176 različitih nacionalnosti. On je jedini grad u Holandiji u kome se 8.mar...Rotterdam je najveća evropska luka. U njemu živi više od 176 različitih nacionalnosti. On je jedini grad u Holandiji u kome se 8.mart, dan žena obilježava. Dan kada žene svih tih nacionalnosti budu u centru pažnje. I bez obzira kakvo je vrijeme vani, grad je obojen raznolikošću i odiše ljepotom ženstvenosti.
Ženstvenosti koju ne susrećemo u visokim modnim časopisima. To je ženstvenost koja je univerzalna, a u meni izaziva osjećaj ponosa da sam žena i potrebu da jos više tu ženstvenost ispoljim i razvijam u sebi. Ženstvenost koja ne poznaje granice i životnu dob.

Ženstvenost u izgledu

Ženstvenost ćemo najbolje istaći ako nosimo garderobu koja nam lijepo stoji. Koja nam pomalo sakrije nedostatke, a pomalo nam istakne što je lijepo. Sve što nosimo treba da izgleda tako da se vidi da smo uložile truda u izbor toga što nosimo. Šminka nije neophodna, ali je ženstvena. Malo crvenog ili roze karmina uvijek osvježava naše lice. Nositi usklađen nakit, imati urednu njegovanu kosu su jako ženstveni elementi.

Treba da volimo svaki centimetar našeg tijela. Naše tijelo je ono po čemu smo žene. Ne stidimo se malih naslaga sala. Žensko tijelo uvijek ima veći procenat masnih naslaga nego muško. Ali možemo naše tijelo njegovati i odžavati sportom, jogom, plesom ili plivanjem. Na taj način ćemo bolje razviti ženstvenost i svoje tijelo još više cijeniti i voljeti. Ako sebi svakodnevno odvojimo malo vremena da izgledamo čisto i svježe ženstvenost nam ne može izostati.

Nositi se kao dama

U većini kultura je normalno da žene nose nakit , odjeću koja ističe ženstvenost, elegantnije cipele. Ako ne hodamo lako sa visokim potpeticama možemo ili prvo malo vježbati ili nositi jednostavno ravne elegantne cipele, da nam omoguće lakše kretanje. Mi žene po prirodi hodamo senzibilnije i naši pokreti su od kukova prema ramenima. Zato se trudimo da hodamo sa malim koracima lagano i elegantno, a ne kao da žurimo na voz.

Plešimo svakodnevno, jednostavno u kući. Ples je jedna forma gdje ženstvenost potpuno razvijamo. Trbušni ples naglašava prirodne forme ženskog tijela Salsa ili drugi plesovi sa partnerom naglašavaju tradicionalnu razliku između žena i muškaraca. Muškarac vodi ples, a žena ga prati sa više pokreta. Dok plešemo naša psiha je potpuno akceptirala naše tijelo takvo kakvo je. Na taj način razvijamo slobodu tijela i naša ženstvenost je još izraženija. 

Da bismo plesali i uživali u plesu ne moramo biti profesionalni plesači. Prepustimo se ritmu i tjelo će se samo prilagoditi. Budimo opuštene i nasmijane. Osmijeh je šminka koja nam svima najljepše stoji. Biti svoja, osjećati se ugodno, šaliti se pomalo, nestašno zadirkivati i uživati je nešto što potpuno pripada nama, a puno je ljepše nego namršteno i mrzovoljno ponašanje.

Već je poznato da je jako bitno sebe voljeti i imati samopouzdanje. Ako nam je samopouzdanje jako ne samo da izgledamo ženstvenije, nego smo i samostalnije i sigurnije u svoje ponašanje, odluke i izbore. Hodajmo uzdignute glave sa osmijehom na licu!

Imati samopouzdanje nije arogancija! Ne moramo isticati šta imamo ili sta postižemo. Cijenimo to što smo same postigle, ali i to što drugi postižu, jer smo kroz svoj trud svijesne koliko truda je uloženo za neki rezultat ili rad.

Budimo brižne, jer nam je i to u našoj ženskoj prirodi. Brinuti se za svoje najbliže ili za nekoga nas u biti usrećuje i pravi zadovoljnima. Pa se ne trebamo toga stidjeti, nego naprotiv uživati u tome.

Imati dobre manire

Već sam ranije pisala da smo mi žene nadarene mudrošću. Tako da nam ne treba biti teško tražiti momenat kada treba šta reći. I to reći bez galame i psovki, već umjereno i staloženo. Imati dobre manire u svakodnevnom životu, gdje poštujemo sagovornika i imamo interesa za druge, pohvaliti njihov rad ili izgled.

Ono što još nama ženama pripada je rado pričati o drugima. To je naša ženska znatiželja i priroda, samo moramo biti obazrive i znati granicu da ta interesovanja i priče ne pređu u zlobno ogovaranje koje ne donosi nikakvo dobro. Moramo biti u stanju prihvatiti uspjeh drugih i dati im kompliment.

Komplimenti su neophodni i za psihu zdravi. Sa njma se ljepše osjećamo i imamo refleksiju onoga čime se bavimo.

I tako dok šetam Rotterdamom uživam u ženstvenosti, holandskih žena koje samouvjereno koračaju s njihovim dugim i vitkim nogama, žena iz Surinama, Arube, koje se nimalo ne stide svojih oblina i žele to još više da istaknu, jer su u njihovoj kulturi krupne i oble žene pojam ljepote. Žena iz Maroka, Turske, Bliskog Istoka i nekih afričkin zemalja sa njihovim raznobojnim šamijama, gdje se ženstvenost odlikuje u tajnovitosti iza pokrivenog. 

Žene Istočne Evrope i Mediterana uvijek namirisane, njegovanih i lakiranih noktiju. Dotjerane, sa brižnim izborom garderobe. Indonežanke i Kineskinje sa osmijehom na licu, koje daju utisak da su uvijek spremne da drugome pomognu. 

Indijke otmjene i elegantne i ako ponekad odjevene u zapadnu modu prepoznatljive po svom “bindi”,tačka na čelu koja simbolizira duhovno treće oko, i njihovoj prelijepoj, u svijetu najljepšoj, njegovanoj kosi.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.