Kako izgraditi samopuzdanje u pet koraka?Nedostatak samopuzdanja može nas mnogo omesti kako u svakodnevnim poslovima, tako i u izgradnji željene karijere. 


Osjećaj da smo manje vrijedni od drugih i da ne zavređujemo pažnju i uspjeh može nas sputati u tolikoj mjeri da prestanemo da se upuštamo u nove izazove, konstatno ostajući na poznatom terenu i u svojoj bezbijednoj zoni. Sampouzdanje se ne stiče lako i zahtijeva mnogo truda i rada na sebi, ali su rezultati itekako mogući ukoliko se poslužite nekim trikovima, čiju primjenu ćete pretvoriti u naviku.


Ispravite se

Nisu bile bezrazložne opomene starijih da leđa treba da držimo pravo u svim životnim prilikama. Osobe kojima nedostaje samopouzdanje se u kritičnim situacijama nesvjesno grče i pogrbljuju, te se za početak potrudite da ovu naviku promijenite tako što ćete uvijek držati prava leđa, ljudima gledati u oči, razgovijetno govoriti i osmjehivati se. Već samom primjenom ovih savjeta osjetićete da vam samopouzdanje raste, jer tzv. glumljeno ili vještačko samopouzdanje za posljedicu ima stvarno samopouzdanje. 

Izaberite hobi

Ukoliko ste se našli u kolotečini svakodnevice i ne znate kako da iz nje pobjegnete, osmislite neki hobi ili pokušajte da se bavite nečim čime biste željeli da se bavite, ali do sada niste imali hrabrosti. Svaki čovjek ima sklonosti i talente ka nekoj oblasti, umjetnosti ili sportu, a na Vama je da izaberete ono što Vas privlači. Samopouzdanje ćete steći već samim bavljenjem onim što Vam prija. Bilo da je u pitanju slikanje, šivenje, pjevanje u horu ili čitanje, hobijem ćete steći jednu zonu relaksacije u svom životu iz koje ćete crpjeti samopouzdanje, jer samopouzdanje također znači posvećivanje sebi i svojim potrebama.


Spavajte dovoljno i hranite se zdravo

Iscrpljenost i stalan osećaj zamorenosti svakako doprinose stanju cjelokupnog organizma i odražavaju se na samopouzdanje. Ukoliko ste svježi i naspavani, stvari ćete drugačije prihvatati i na njih moći uspešnije da reagujete. Promjena životnog ritma nije tako teška kako se na prvi pogled čini, jer uvijek možete sve ostaviti po strani i u krevet otići sat vremena ranije, posvetiti se zdravijoj ishrani i šetati, ako već niste skloni bavljenju nekim sportom. Ukoliko vodite računa o svom tijelu, bićete sigurniji u sebe, i samim tim sa više samopouzdanja pristupati svim poteškoćama.
Ne zaboravljajte svoje uspjehe
Osobe koje krasi samopouzdanje stalno imaju na umu svoje prethodne uspjehe, koji su im dokaz da su mnoge poteškoće savladali, te vjeruju u izvjesnost u snalaženje u novim situacijama u budućnosti. Nikako nemojte smetnuti sa uma sve one trenutke u kojima ste dostigli neki od svojih ciljeva, jer nema bojazni da ćete to ponavljati i u budućnosti – nove okolnosti samo znače učenje njihovih pravila. Samopouzdanje se oličava i u znanju ove činjenice, te hrabrom pristupanju istoj, bez straha od neuspijeha.


Rizikujte

Rizik ne znači nužno bezglavo ulijetanje u neizvjesne situacije, već prihvatanje novih šansi, koje možemo odbiti ukoliko nam samopouzdanje nedostaje. Vjerujte u sebe i nemojte se plašiti da ponekad skrenete sa utabanih staza i izađete iz okvira koji su vam poznati. Ljudi koje odlikuje samopouzdanje skloni su i isprobavanju novog, bilo da je u pitanju kurs plesa, promjena stajlinga, posla, partnera ili mjesta za izlazak.

Instagram