Makrobiotička ishrana u proljeće: koje namirnice trebamo jesti, a koje izbjegavati?


Nakon hladne zime i vladavine energije vode, polako će početi izbijati prve proljetne zrake sunca. U proljeće priroda raste ubrzano u prevladavajućoj energiji drvetaKako se primiču prvi proljetni pupoljci koji se teško probijaju da bi se otvorili i rascvjetali, tako i mi trebamo postepeno mijenjati način kuhanja u odnosu na zimu. Tokom duge i hladne zime, naša tjelesna energija često je «smrznuta» i blokirana, a s dolaskom proljeća ona se počinje topiti i kreće van i uzlazno. Kako bi pomogli nesmetanom odvijanju tog procesa, treba koristiti proljetnu hranu koja ima uzlaznu energiju, kao što je divlje povrće, klice, različite vrste žitarica ...


Blago fermentirana jela također uveliko pomažu u oslobađanju ustajale zimske energije. Sa sunčanim danima, dolazi i prilika za sve nove početke. Ova nova energija rasta u prirodi, a svi  znamo da je to proljeće  kuca na naša vrata svojom svježom uzlaznom energijom. Ako mu se prilagodimo prehranom, u naš život donijet će raznolike namirnice, šarene tanjure i kratke načine pripreme obroka.

Proljeće je idealno za čišćenje organizma, pa konzumirajte namirnice koje pospješuju čišćenje poput ječma, ali i mahunarki. Osim toga proljeće je vrijeme raznobojnih proljetnih juhi koje možete kuhati od raznih vrsta povrća, ali i leće. Leća je proljetna zvijezda, neovisno je li riječ o zelenoj, smeđoj…

Savjeti za proljetnu prehranu:

1. Samo lagano i poletno...

Kao što energija u prirodi postaje laganija i poletnija, takva treba biti i naša prehrana u proljeće. Iz tog razloga, najbolje je koristiti manje masnoća i slanih začina te time dopustiti organizmu da se lagano čisti od "teže" zimske prehrane. Ujedno, može se koristiti i više tekućine nego zimi u obliku vode i čajeva.

2.  Koje namirnice su posebno dobre u  proljeće?

Ječam je najbolji "čistač" od svih žitarica te ima blago rashlađujući učinak na organizam. Lako se kombinira i s drugim žitaricama. Od mahunarka, leća u svim bojama idealan je izvor proteina, kao i tofu i tempeh koje možete kombinirati s povrćem. Koristite i kratko kuhano zeleno lisnato povrće bogato klorofilom koji će pomoći obnavljanje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina , a velikom količinom vlakana poboljšati probavu. 
Dodajte svježe klice obrocima i obogatite organizam mineralima.

3. Masnoće,samo  u malim količinama

Pošto su u proljeće jetra i žuč najaktivniji organi, potrebno im je posvetiti najveću pažnju i potaknuti njihovo čišćenje od masnoća i začina kojih smo koristili više u zimskom periodu. Najbitnije je da ne koristimo mnogo masnoća i načine pripreme poput prženja u dubokom ulju jer će to sve otežati prirodan proces pročišćavanja jetre i žući. Koristite visoko kvalitetne masnoće, a za pirjanje je dosta žlica ili dvije. Ulje koje je najprikladnije proljetnoj energiji je hladno prešano maslinovo ulje.

4. Fermentirana hrana

Za čišćenje organizma od masnoća, preporučuje se konzumirati miso, tamari i shoyu - fermentirane namirnice koje lagano ispiru naš unutarnji sustav od nakupljenih "zaliha".

5. Kratko kuhanje

Povrće se u proljeće kuha kraće, da se ne uništi njegova slatkoću i hrskavost dugim kuhanjem. Kratko kuhanje u vodi, parenje, kratko pirjanje na malo ulja te prešanje povrća, neki su od načina koji nam daju laganu, osvježavajuću energiju.

5.  Više aktivnosti posebno godi organizmu u proljeće

Ranije buđenje i kraći period spavanja, potaknut će obnavljanje energije i svježinu. Također, duge šetnje prirodom i pogled u zeleno lišće parka/šume pojačat će cirkulaciju energije rasta u vama. Krećite se, plešite, brzo hodajte - naravno, sve u granicama u kojima vaš organizam to doživljava kao buđenje, a ne kao zamor.
.
6. Što treba izbjegavati?

Šećer i rafinirani proizvodi uvijek su loš odabir za zdravlje, a u proljeće kad se tijelo čisti njihovi negativni efekti još su izraženiji. Pogoršavaju različite alergije česte u proljeće jer slabe imunitet, kisele organizam i potiču pojavu "proljetnog umora".
O AUTORICI...
Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.

Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.Instagram