Međunarodni Dan žena, 8.martMeđunarodni Dan žena, obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. 
Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti 8. marta događali su se i slijedećih godina. Ekonomsko osamostaljenje žena bilo je i ostalo temeljem na kojem su kasnije građeni svi oblici borbe za ravnopravnost.

U Kopenhagenu, 1910. godine na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistica, na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin, donesena je odluka da se 8.mart proglasi Međunarodnim danom žena. 
Odluka je donesena kako bi se time obilježila uspomena na velike prosvjede američkih žena, održane 1909. u SAD-u, u sklopu borbe za opće pravo glasa. U tom periodu žene su tražile bolji položaj u društvu, a sada bi bile ponosne na dašnju ženu. Današnju ženu MAJKA-PROIZVOĐAČ. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena. U početku prvog svjetskog rata, žene širom Europe su 8. marta 1913. održale demonstracije za mir.


Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. 
Nakon oktobarske revolucije, feminstkinja Aleksandra Kolontaj, nagovorila je Lenjina da 8. mart postane državni praznik, i tokom sovjetskog razdoblja se koristio za obilježavanje "herojstva radnica".
Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.


Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. 
Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.
Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.


Bilo kako bilo, bitno je da žene imaju svoj poseban dan. Drage naše čitateljke, Arabella Tim želi vam sretan 8. mart. Budite uvijek ponosne i sretne što ste žene, mudre i dostojanstvene! Lijepe, tople, hrabre, a nježne, važne i neizbježne. Po srcu ujedno i slabe i jake, uloga vaša nije laka.

Pripremile: Meliha Horić Džanković i Mediha Horić Aličić

Instagram