Prirodne i hranjive maske za lice od banane


Da li znate da banana predstavlja veoma dobru komponentu za podmlađivanje kože lica? Banana je bogata ugljenim hidratima koji doprinose da ona spada u namirnice visoke količine vrijednosti. Dostupna je tokom cijele godine. U zavisnosti od vašeg tipa kože, vjerovatno ćete naći i jednu za sebe, jer u nastavku teksta donosimo vam tri maske koje se preporučuju za sve tipove kože: suhu, normalnu i masnu kožu.

Banana sadrži vitamine A i D, H i C, ukupno osam vitamina, dok ga u drugom voću ima pretežno tri.  Osim vitamina, banana sadrži minerale, kalcij, fosfor, željezo, cink... 


Masku za lice možete pripremite na tri načina:

Za prvi način, potrebno je pola banane.
Izaberite potpuno zrelu, onu čija je kora lijepe žute boje, obilno išarana svježim mrljama. Bananu izgnječite viljuškom i vrhovima prstiju  nanesite na kožu lica, ostavite da  djeluje 20-30 minuta, a zatim lice isperite čajem od kamilice ili mlakim mlijekom. Ova maska hrani i jača kožu, a podnosi je svaki tip kože. Može se primjeniti jednom nedjeljno.Drugi način, isjecite bananu na kolutove i time prekrijte cijelo lice.
Poslije 20 minuta umijte se mlakom vodom. Ova maska čini kožu mekšom, preporučuje se osobama sa suhom i normalnom kožom. Treći način je da očistite bananu, izgnječite je, pomiješajte sa malo meda i dodate deset kapi limunovog soka.
Ova maska je efikasna za sve tipove kože. Drži se na licu do 30 minuta, skida se toplom vodom ili losionom.

Iako je potrebno da pređe poprilično dug put do nas, banana je tokom čitave godine prisutna na našoj pijaci. Zimi kada pri ruci nemamo puno svježeg voća, od banana možemo napraviti prirodne i hranjive maske za naše lice.


Pripremila: Mediha Horić


Instagram