Promijenite energiju u domu - Proljetno "čisćenje" po Feng Shui principima

U mjestu gdje živim su u lokalnim novinama objavili reklamu ”dani čišćenja”.  Do sada to još nisam vidjela. Tako da nisa...U mjestu gdje živim su u lokalnim novinama objavili reklamu ”dani čišćenja”. Do sada to još nisam vidjela. Tako da nisam tačno ni znala o čemu se radi, dok nam se na vratima nije pojavio čovjek iz komunalnog i ponudio nam besplatne metle. Dobili su ih svi u našoj ulici, pa i u cijelom mjestu. Namjera je bila da svi izađemo napolje i da čistimo i uređujemo okolinu gdje živimo. Na kraju je bilo opšte druženje i veselje, a mjesto je odisalo pozitivnom energijom.


U Feng Shui life coaching-u možemo naučiti razumjeti kako energije iz atmosfere i našeg okruženja mogu da utiču na nas što se tiče godišnjeg doba, mjeseca i dijela dana. 

Princip je da nam Sunce daje energiju od izlaska do zalaska u različitim pravcima. U Feng Shui se vrste  vanjskih energija nazivaju po pravcu Sunca: Energije sjevera, sjeveroistoka, istoka, jugoistoka, juga, jugozapada, zapada i sjeverozapada. Sada, tokom proljeća okružuje nas  energija istoka.

Psihološki utjecaj  “energije istoka”

Energija koju osjetimo pri izlasku sunca zove se “istočna energija”, pošto je sunce na istoku u tom momentu. Energija istočnog djela naše kuće liči na energiju izlazećeg sunca. Tu istu energiju ima i proljeće. 

U prirodi  i oko nas je istočna energija i ona se mješa sa našim ličnim emocijama, mislima, duševnim stanjem i ponašanjem. Svako ima svoje lično iskustvo. Svako od nas različito reaguje na situacije, ali i reakcija nas samih u jednom prostoru može puno da se razlikuje iz dana u dan. 

Naučili smo prepoznati energije u sebi pa možemo prepoznati i doživjeti i “istočnu energiju”. Potrebno je samo izaći vani. Vjerujem da ćemo svi prepoznati emocije koje nam izaziva ta “istočna energija”:

- Ambicioznost
- Aktivnost
- Entuzijazam
- Željeti nešto početi
- Puno samopouzdanja
- Nestrpljivost
- Razdrazljivost
- Ljutnja

Istočna energija je svježa energija koja nam podržava ambiciju. To je mladalačka energija, koja daje osjećaj pobjede. Kroz nju nam se rađaju novi planovi kao što se i sve u prirodi ponovo rađa. Istočna energija može u nama da izazove osjećaj avanture i da se usudimo  probati nešto novo.

Ako se osjećamo iscrpljeno, nezainteresovano i lijeno, izađimo vani i prošetajmo. Istočna energija sadrži u sebi vitalnost proljeća. I jako nam može koristiti ako želimo da napredujemo u svom životu.

Ova energija je istinska, vitalna, energetska i pomaže nam još bolje razviti entuzijazam. Pošto nas ova istočna energija asocira na početak, razvijaju se u nama emocije koje nam pomažu da počnemo neke projekte. Ovo nam može pomoći ako želimo da počnemo svoj biznis ili drugi posao

Ako se potrudimo da puno istočne energije prodre u naše lično energetsko polje, razvija nam se više samopouzdanja i sigurnosti u sebe  i dobićemo osjećaj da možemo puno stvari uraditi. Međutim, poznata nam je svima izreka da “medalja ima dvije strane” pa tako i istočna energija ima  pored divne pokretačke strane i drugu manje prijatnu.

Ova brza i živahna energija nam može prouzrokovati i nestrpljivost. Osjećamo da bismo željeli da se stvari brže odvijaju nego što se odvijaju. Ili nam se čini da su drugi  oko nas prespori. Previše ove energije u nama može prouzrokovati razdražljivost i čak izazvati svađu sa drugima.

Ova istočna energija je po prirodi takođe dramatična, pa može dovesti do ispada bijesa. Ali, sreća, kao što ni oluja ne traje dugo i ovaj osjećaj je kratkotrajan. 

Feng Shui nam objašnjava šta su energije i kako utiču na nas. Sa principima life coaching-a možemo naučiti kako koristiti te energije i kako biti u balansu.

Sada smo upoznali šta nam izaziva istočna energija prirode. Da bi smo je što bolje iskoristili  i bili u balansu sa sobom i prirodom potrebno je postaviti ciljeve:

Početi nešto novo

Iskoristimo proljeće i ugledajmo se na prirodu. Pokrenimo nešto što će nam biti izazov i što će nas, u prvoj mjeri, usrećiti.

Rano ustajati

Priroda se takođe budi sa izlaskom Sunca. Prepustimo se prirodi. Pokušajmo  ujutro bar pola sata  ranije ustati i napraviti vrijeme za sebe. Na miru popiti kafu, doručkovati. Pokrenuti metabolizam i sa dobrom energijom početi dan.

Odvojiti 20 minuta  dnevno za svoju fizičku kondiciju

Izlazak u prirodu, šetnje u parku, sport… Možemo svi sebi izabrati po mogućnosti vrijeme, kada nam to najviše odgovara.

Budimo svjesni što jedemo!

Jako je bitno uzimati svježe sezonsko voće i povrće. Budimo svjesni što jedemo! Svježe namirnice nam daju puno potrebnih vitamina.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.