Recept za dinstane zelene mahune


I konačno došla na red i boranija. Baš sam joj se obradovala. Za početak to je samo obično spremljena da bi bila prilog nekom dodatku. Moj sin će je obavezno pomješati sa kiselom pavlakom 1%mm. Drugi sin je neće ni pogledati jer je boranija još uvijek za njega "bljak". Kod mene je prošla tako kako je vidite. Solo, bez ikakvih dodataka i mnogo mi se svidjela.


Uglavnom na ovaj način spremljena je osnovno spremanje za većinu jela koja bi spremili sa boranijom. Sve sljedeće što joj uradite ili dodate to već prelazi u finese. Pošto je boranija povrće koje može da se sprema na bezbroj načina, već vidim da ću je i ja vama predstavljati u bezbroj varijanti.

Sastojci:

- veća gomila mlade boranije
- 3 glavice crnog luka
- 1 kašika dozvoljenog ulja
- so, biber, začini

Što mlađa, to slađa. Boraniju očistiti od krajeva i prerezati samo na pola. Mada nekad je ne prerežem, već samo odsječem krajeve. Luk očistim i isječem na kockice. Luk stavim da se dinsta na kašiku ulja malo posoljen. Obavezno držim poklopljene da sačuvam što više njenog soka, da ne bi dodavala vode. Kada luk postane staklast ubacim opranu i očišćenu boraniju i ostavim da se polako dinsta na slaboj vatri, poklopljeno. Meni se boranija dinsta dok ne bude skroz gotova. Od začina sam koristila, so, biber, crni prženi luk u prahu, svježaa 2 čehna bjelog luka sitno nasjeckanog, kašiku suhog vlasca. 

Vode nisam uopšte dodavala, bilo je dovoljno to što su luk i boranija pustili sok prilikom dinstanja. Boranija je bila skroz mlada i svježa, tako da je brzo bila gotova, a mi i volimo kada  pomalo ostane krskava.

Ovo je naše prvo jelo od povrća koje je bilo zabranjeno u restrikciji na hrono, a dozvoljeno je u dukanu. Što se tiče dozvoljenog povrća, potpuno je identično sa dukanom u II fazi i sa hronom u restrikciji. Eto, jedino se boranija poklopila da dozvoljena u II fazi dukana i vanrestrikcije na hrono.Mlada boranija je divno i ukusno povrće, tako da će biti dosta recepata sa njom, jer moj stariji sin je obožava i znam da će je sada često tražiti.


Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: (Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovdje u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram