Recept za makrobiotički proljetni ručak: kuhani ječam sa blitvomKao što energija u prirodi postaje laganija i poletnija, takva treba biti i naša prehrana u proljeće. Iz tog razloga, najbolje je koristiti manje masnoća i slanih začina te time dopustiti organizmu da se lagano čisti od "teže" zimske prehrane. Proljeće je idealno za čišćenje organizma, pa konzumirajte namirnice koje pospješuju čišćenje poput ječma, ali i mahunarki. Osim toga proljeće je vrijeme raznobojnih proljetnih juhi koje možete kuhati od raznih vrsta povrća, ali i leće. Leća je proljetna zvijezda, neovisno je li riječ o zelenoj, smeđoj… 


Predlažemo da napravite kuhani ječam sa blitvom:


Sastojci:

1 šolja kratko barene i isjeckane blitve
1 šolja kuhanog ječma
1-2 riježnja bijelog luka
1 kašika maslinovog ulja
so (po želji)
1 kašika tamarija ili shoye / vrste soja sosa/  po želji
sjemenke suncokreta i susama po želji

Priprema:
-      Ječam natopiti preko noći ili nekoliko sati prije kuhanja. Kuhati u pretisu uz omjer ječam : voda (1:3). Kuha se oko 40 minuta, da  popije svu vodu...
-    Maslinovo ulje zagrijati i dodati sjeckani bijeli luk samo da zamiriše. Odmah dodati sjeckanu blitvu, kratko popržiti i na kraju dodati ječam.
-         Za pikantniji ukus dodati  kašiku tamarija ili shoye . Ako ne dodate neki
      soja sos, onda posoliti po ukusu.
-    Posuti odozgo sjemenkama suncokreta i susama po želji


O AUTORICI...Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimović, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.

Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.


Instagram