Kakav život treba voditi majka dojilja?
Hranjenje djeteta na grudima je prirodna i normalna pojava u životu žene.Ipak, proizvodnja mlijeka majki nameće dosta veliki napor.

Majka dojilja može obavljati sve kućanske poslove, jer kućni rad je dobra vježba za  mišiće.Ali taj rad treba ipak da je umjeren, da majka ne bi potrošila previše snage.

Opšta čistoća i čistoća dojki ima veliku važnost u životu majke dojilje

Kada je odjeća u pitanju, ona treba da je komotna, niti uska, niti preširoka.Ništa ne bi trebalo da je steže, naročito grudnjak.Poželjna je odjeća sa spretnim otvaranjem, zbog stavljanja djeteta na grudi.Kada su u pitanju lijekovi, majka - dojilja može uzimati lijekove samo koje joj je prepiso ljekar.Poneki od lijekova prelazi u majčino mlijeko, ali samo u tragovima.

Za majku koja doji, odmor i duševni mir su jako važni. Mlijeka uvijek ima više ujutro nego uveče.Zato je majkama koje doje, potebno da se odmaraju više nego uobičajeno.Ovo naročito važi da odmor poslije ručka.

Duševni mir i ravnoteža su važni za normalan tok dojenja.Ishrana majke dojilje je jako važna, i ona teba da je raznovrsna; meso, masnoće, voće, povrće, mlijeko, brašno, jaja,  s tim da unos masnoće nije preveliki.

Mnoge majke misle da salatu ne treba jesti što je pogrešno ( Prof.Milivoje Sarvan)
Najčešće pitanje koje se postavlja je to, postojili neka hrana koja utiče na količiniuu mlijeka? Mlijeko postaje iz krvi, koja uvijek ima stalni sastav, te je jasno da se OVIM ili ONIM jelom ne može neposredno uticati na sastav mlijeka.

Količina koju majka dojilja treba da pojede je podjednaka kao za sve žene, zavisnosti od apetita i ranijih navika.

Alkoholna pića nemaju naročitog uticaja na lučenje mlijeka, ali koja čaša piva ili vina dojilji otvara apetit.

Jaka alkoholna pića su zabranjenja u toku dojenja.


Pripremila: Daniela Čomić

Instagram