Kako izabrati odgovarajuće knjigovodstvene usluge u pet korakaProsta je činjenica da nijedno preduzeće ne bi moglo funkcionisati bez knjigovodstvenih usluga, ali je isto tako nemoguće zamisliti da neko ko je tek na početku karijere, nakon osnivanja sopstvenog preduzeća, ili pak na prekretnici poslovanja, može sam snositi sve obaveze u vezi sa dokumentacijom. 

Ako se prepoznajete u jednom od ova dva slučaja, ili pak niste zadovoljni svojim knjigovođom, trebalo bi da razmislite o firmama koje pružaju knjigovodstvene usluge. Kako se njihov broj u posljednjih nekoliko godina povećao, to se postavlja i pitanje kako iz široke ponude odabrati upravo ono što odgovara profilu vaše kompanije.


Firma sa iskustvom u knjigovodstvu

Kada se odlučujete da sa nekim sklopite ugovor ove vrste, obavezno morate voditi računa da u pitanju budu osobe koje su izuzetno dobre u svom poslu i dokazani profesionalci. To se može učiniti jedino odabirom firme za knjigovodstvene usluge koja ima dugu tradiciju i zaposlene sa iskustvom i dužim radnim stažom. Oni će biti u prilici da prepoznaju sve moguće prepreke u Vašem poslovanju i ista oklone, kao i da reše neke krupne i sitne probleme koji se uvijek mogu javiti kada su u pitanju računi. Na polju ekonomije ljudski faktor nerjetko predstavlja poteškoću, a na profesionalcima je da istu riješe.

Dobra komunikacija sa klijentima

Profesionalnost, nažalost, ne znači nužno i ljubaznost. Ali morate imati na umu da zaposleni preduzeća koje pruža knjigovodstvene usluge moraju Vama uvek biti na raspolaganju, te da sa njima morate biti u dobrim odnosima. Zato je važno birati firme ovog profila koje su poznate po svojoj ažurnosti i posvećenosti klijentima, te će se i Vaše poslovanje širiti i rasti.

Šta sve spada u knjigovodstvene usluge

Izabrano preduzeće za knjigovodstvene usluge tu je da se, između ostalog, posveti izradi završnih računa, te analizira napredak firme i odredi bilans stanja u datom trenutku. Također, knjigovodstvene agencije vrše obračune za sve u vezi sa PDV-om, bilo da je to porez na dohodak vaših zaposlenih ili na dobit, kao i sređivanje PDV evidencija i izrada poreske prijave. Uz to, u knjigovodstvene usluge spada i vođenje knjiga vašeg preduzeća, ulaznih i izlaznih faktura, evidencije o dobavljačima, robi i uslugama, kupcima i korisnicima. Vaš knjigovođa bi, također, trebalo da obračunava i maloprodajne i veleprodajne cijene.

Knjigovodstvene usluge prema profilu preduzeća

Kada birate agenciju za knjigovodstvene usluge, morate dobro paziti da ona u potpunosti odgovara profilu vašeg preduzeća. Na osnovu vaše glavne djelatnosti, bilo da je u pitanju proizvodnja i prodaja robe ili usluga, trgovina, trgovina na komision, lako ćete profilisati i buduću saradnju sa određenom firmom, te izabrati paket usluga koji vama posebno odgovara. Imajte na umu da bi i udruženja građana morala imati svog knjigovođu, iako nisu u pitanju profitabilna pravna lica.

Ušteda novca i vremenaFirma koja pruža knjigovodstvene usluge umnogome štedi i vrijeme i novac vaše firme, prije svega zbog toga što će, radi poštovanja vas kao klijenta koji joj donosi prihod, gotovo svaka agencija ovog tipa strogo voditi računa. Također, za vašu firmu će biti jeftinije da, umjesto da plaća stalno zaposleno lice koje će se baviti ovim poslom, unajmi preduzeće ovog profila i sa njim započne saradnju.

Instagram