Kako koristiti svoju intuciju za donošenje odluka?

Jedan mali glas koji čujemo negdje u svojoj glavi a ne možemo ga definisati.  “Ja ne znam zašto, ali  imam osjećaj da j...Jedan mali glas koji čujemo negdje u svojoj glavi a ne možemo ga definisati. “Ja ne znam zašto, ali  imam osjećaj da je to dobro". Svatko od nas ima intuiciju i kada je slušamo iznenadimo se koliko smo duboko u podsvjesti  već znali šta je dobro.

Sada već davne, 1994 , dođoh ovdje u Holandiju, iscrpljena svim šta se dešavalo  u Bosni, oko mene i u meni. Iza mene je ostala jedna raspadnuta država i raspadnuti brak. Ono što me u tom momentu održavalo i davalo mi snagu su bile  oči moje tada devetogodišnje kćerke. U njima se vidjelo toliko pitanja na koja ni sama nisam znala odgovor, a morala sam ih odgovoriti, ali i neka svijetla iskrica dječije znatiželje i očekivanja da se desi ipak nešto lijepo. Što sam na kraju i ja čekala. Prvo mjesto u kome smo bile je bio 's-Hertogenbosch. Veliki lijepi grad sa bogatom istorijom, ali nigdje vjetrenjača. Kroz gorčinu i sarkazam  sam u jednom momentu  rekla: “Ostat ću  u Holandiji samo u mjestu u kome vidim vjetrenjaču

Dobra prijateljica koja je puno ranije bila udata za Holanđanina pozvala je moju kćerku i mene u goste, da se  kod njih malo odmorimo i dođemo sebi . Izašavši iz autobusa prvo što sam vidjela je bila velika vjetrenjača. Od iznenađenja mi  je zastao dah u grlu.  Ostale smo tako mislim par minuta gledajući i diveći se vjetrenjači. Učinilo mi se  da je sunce toplije a da mi sa ramena spada nekakav teret. Stisnuvši ruku svoje kćerke  glasno sam joj rekla:” Mi ostajemo ovdje” Nismo se više nikada vratile u‘sHertogenbosch. Poslije nekoliko  godina sam vidjela da se vjetrenjača zove “Nada” I još uvijek se nisam pokajala što sam poslušala svoj unutrašnji glas.
Od tada sam se samo trenirala da taj svoj unutarnji glas slušam i pratim.

Deset godina ovdje sam radila poslove koji su mi trebali za egzistenciju  i za učenje jezika. Jedan dan sam se osjećala mrzovoljno. Nisam znala šta mi je. Jednostavno loš dan.  U jednom momentu mi je prošlo kroz glavu, zamisli da mogu dočekati starost, pa da se okrenem unazad na svoj život. Odjednom sam postala svjesna da bih bila razočarana da nista nisam radila od srca I ono sto me u dusi ispunjava. U panici sam tražila neki studij koji mi se sviđa i  koji paše mojim interesima.

Moje lekcije iz studija za lifecoach su me naučile kako da koristim intuiciju. Moja intuicija je sada postala moj podsvjesni unutrašnji vodič.  Ja vjerujem da svako od nas ima u sebi tu sposobnost da koristi intuiciju. Naša podsvjest je u suštini oslobođena strahova i briga koje nam naš ego nameće. Moja intuicija je prava ženska kao  sto je i svaka žena ima. Ipak se susrećem  sa puno  žena koje same sebe u tome omalovažavaju I u glavi cuju glas:”To nije za mene. To nije meni sudjeno.” Na taj način se same od sebe skrivaju.

Oslobodite se i krenite u avanturu korištenja svoje intuicije nećete zažaliti.

Pet zakona  kako se ojačati za korištenje  intuicije

1. Sklopite pakt sa sobom

Samo vi možete svoj život organizovati kako biste ga htjeli živjeti. Koliko god predivnih duša se pojavljivalo na vašem putu, ipak uvijek ostaje  samo vaš put. Uzmite za činjenicu da ste vi jedini koji iza sebe stojite i same sebi ste najbolje prijateljice.

2. Fantazirajte

Kako sebi predstavljate perfektan život, koji vam se san čini tako  fantastičan, a stavili ste ga potpuno u stranu pošto vam se čini nerealan. Prvi  korak ka ostvarenju je usuditi se to sebi predstaviti.

3. Postanite tvrdokosci

Ponekad doživite hvalu za nešto što ste uradili, a ponekad kritiku. Probajte se naviknuti na činjenicu da ponekad pobjeđujemo a ponekad gubimo.  


Oslobodite se ideje da se svima morate svidjeti.

4. Filtrirajte savjete

Većina  uspješnih žena su skromne i otvorene za dobar savjet i to je sasvim ispravno. Ali budite svjesne da vas neki savjetuju psmatrajući vas samo iz svoje perspektive gdje pri tome nisu uopšte zainteresovane za vaš rad ili potpuno ne razumiju čime  se bavite ili uopšte nisu zainteresovani za vaš posao. Otvorite svoju intuiciju prema onima koji vas savjetuju i prepoznajte ona koja je iskrena.
5. Pokažite  divljenje i za druge žene

Pokažite drugim damama koliko su specijalne i zašto. Možda će vam to podsvjesno biti teško, pošto mislite i ja sam se morala boriti, pa bori se i ti. Ali  ako veličate i druge žene, primjetit ćete koliko vam se dobroga vraća.

Misli koje vam iznenada nalete ne uzimajte neozbiljno. Naučite misliti srcem, a  osjećati  dušom. Dozvolite da vam racio i intuicija budu u balansu tek tada ste kompletni. A svaki momenat može da bude jedan novi početak.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.