Rogač zemičke


Ne znam kako ovo da nazovem, ali me je podsjetilo na zemičku pa sam je eto tako i nazvala. Planirala sam da dobijem tjesto koje ću moći da razvijem pa da napravim pletenice ali nije moglo, tjesto je bilo rastresito najverovatnije zbog badema mljevenog. 


Koristila veliku kašiku za supu i svaku sam napunila do gore punu

- 4 kašike red fife brašna (može i neko drugo brašno po izboru)
- 2 kašike badem samleven
- 1 kašika rogač brašna
- 50ml kokos ulje
- 2 kašike psilijum
- 300ml badem mlijeka
- 1 kašikica praska za pecivo (pzp)
- so (vrlo malo samo da da ukus)

Pošto mi često pravimo macarons, a badem brašno mora da se prosije za macarons, tako meni uvijek ostane po 1-2 kašike zrnevlja od badema i ja to ostavljam u jednu teglu, pa eto tako kad spremam neko pecivo ja ga utrošim. Tako da te bjele "mrve" što vidite u testu to su ostaci od prosijanog badem brašna.Uključila sam rernu na 230C da se grije dok ja uradim tjesto. Sve suhe sastojke sam izmešala, pa dodala mlijeko i ulje i sve kašikom izmješala. Sjedinilo se za par sekundi. Bilo je malo bistrije nego što bi trebalo ali znam da psilijum upija dosta tečnosti, ostavila sam par minuta da sve pokupi. Tada sam vidjela da to tjesto neće moći da se razvija u ovom sastavu jer bi se kidalo, pa sam odlučila da napravim loptice i da ih poredam u tepsiju i tako ispečem.

Dobila sam 10 loptica i nisam gledala koliko vremena se peklo, ali kada je korica bila malo tvrda ja sam izvadila iz rerne.

Mogu samo da vam kažem da je predivnog ukusa, miriše i na kokos i na rogač. Moglo bi da se koristi i kao hljeb, a moglo bi da se koristi i kao podloga za neki kolač za užinu sa voćem. Prelijepo je i jako mi je žao što ga nema u svim zemljama da možete da uživate u ljepoti ovog brašna.Naš izdvojeni sponzor ovoga mjeseca je: (Kliknite ovdje ili na  reklamni baner da biste posjetili stranicu Unikatni nakit M&M)


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovdje u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".


Instagram