Smjernice za sreću: vjera, nada i ljubav

Jednom sedmično posjećujem obližnju seosku farmu, gdje imaju malu trgovinu sa njihovim biološkim produktima. Ovaj puta sa...Jednom sedmično posjećujem obližnju seosku farmu, gdje imaju malu trgovinu sa njihovim biološkim produktima. Ovaj puta sam uzela veći broj jaja. Trgovkinja se nasmija i reče mi : ”Sigurno za Uskrs!”… Počela mi je još nuditi neke biološke boje. Ljubazno sam joj se zahvalila i rekla da ja stalno farbam jaja na isti način kao i moja baka. Jednostavno u ljusci od crvenog luka. Iznenadila se. Za to još nije ćula. Obećala je da će i ona ovu godinu uzeti moj-bakin recept.


Za uzvrat mi je dala njeno objašnjenje zašto se u periodu Uskrsa farbaju  i jede više jajaDa bi kokoške preživjele zimu i nastavile prirodni bioritam ne liježu jaja u periodu korizme (posta). Tako se jaja u tom periodu i ne konzumiraju. Poslije 6 sedmica i kada dani postaju dulji počinje sve iznova. Tako da je pravo slavlje poslije 6 sedmica imati jaja na stolu i jelovniku.”

Kod kuće smo nastavili razgovor o Uskrsu. Naša djeca pohađaju hriščanske škole, tako da taj praznik doživljavaju kroz prizmu jedne religije, gdje se govori o Isusu koji je na Veliki petak preuzeo grijehe svih ljudi, a njegovo vaskrsnuče  dalo vjeru u  novi početak .

Svaka religija ima rituale i praznike koji se odnose na relaciju čovjek – priroda, kao i praktični-duhovni život. U svakoj vjerskoj knjizi su isprepletene istorijske priče i priče vjere i ukazuju  na još neotkrivenu, istovremeno snagu i ranjivost ljudi. 


Tako nam i priča o Uskrsu  govori o vjeri, nadi i ljubvai koju nosi svako od nas u sebi.


VJERA

Je druga riječ za povjerenje. To povjerenje nam je osnova u našem dubokom ubjeđenju da je svijet dobar i siguran. Da iako se ponekad i spotaknemo uvijek ima dno na kome ćemo pasti.  Oko nas  se uvijek dešavaju nepredviđene stvari zbog  kojih smo ranjivi. Ponekad se kolebamo u našim odlukama ali uz vjeru naši životni koraci ipak naiđu na čvrsto tlo.


NADA

Je prelijepa, ona nam daje volju za život. Nada je nešto iznad našeg razuma. To najčešće prepoznamo kada pored svega ružnog što smo doživjeli opet ujutro otvorimo oči, duboko udahnemo i krenemo dalje u dan ne znajući šta će nam novoga donijeti. Jedino sto u tom momentu imamo je nada.

Nada nas učvršćuje  u realnosti koja nije opipljiva, ali za naš osjećaj ipak moguća. Nada ne računa na neuspjehe. Nada nam produžava želju da će sve izaći na dobro i daje nam snagu da obgrlimo svoj život kakav god da je.


LJUBAV

je  više nego što možemo i zamisliti, kažem uvijek svojoj djeci. Ljubav je nešto što nam daje ogromnu snagu. Svi želimo da nas se gleda očima punim ljubavi koje kažu : “ti si dobrodošao, ti smiješ postojati.” Svi znamo za izreku;” Volim dakle postojim”

Ljubav je davanje i uzimanje. Ljubav boli ali istovremeno i liječi. Često smo izloženi kompromisima. Ali ako nekoga jako volimo nisu više kompromisi, nego jednostavno ljubav.


Vjera, nada i ljubav su čarobne riječi, koje govore o životnoj snazi koju svi nosimo u sebi. Snaga koja je jača i od smrti. Kako se i u biblijskoj priči o Uskrsu govori, šta znači  bez ičega u rukama živjeti u vjeri i pokazati da ljubav ipak ima zadnju riječ.

Iz  bilo koje  vjerske ili životne priče i iskustva crpimo lekcije o ljudskoj hrabrosti, a simboli nam pomažu da se tih priča iznova prisjetimo.

I ja sam jednom  od muža dobila na poklon privjesak sa 3 simbola vjere, nada i ljubavi ( krstić, sidro i srce ). Ponekad ga nesvjesno stavim na vrat  i u momentima kada mi treba nada da će nešto dobro proći i pored trenutnih razočarenja ili strahova. Kada mi se učini da sam i pored uloženog truda  gubitnik. Tada dotaknem privjesak  pa se podsjetim na vjeru, nadu i ljubav  kao snagu za sebe i druge.

Ali ti simboli i riječi mi nisu samo lijepi. Čini mi se da nas često stavljaju pred činjenicu da u životu možemo voljeti gdje ljubav nije samo osjećaj već često izbor. Da možemo vjerovati i vjeru izabrati.

Kada biramo za vjeru i ljubav imamo i nadu. Za sve nas je samo pitanje šta biramo?

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.