Brzi rolat od mesa


Ovaj rolat je pečen za Uskrs. Verujem da ga svi spremamo uglavnom na isti način uz male promjene detalja. Spremala sam ga u malu modlu za kuglof i zbog toga sam upotrijebila jaja od prepelice. Kao što mi se često dešava u posljednje vrijeme, i ovaj put sam zaboravila da uslikam roladu kada sam je izvadila iz rerne. Tek sutradan kada sam isjekla nekoliko parčadi, sjetila sam se da nemam fotografiju cijelog rolata. Kada je budem ponovo pravila uslikaću i postaviti.


Napisaću količine koje sam ja upotrijebila, a vi možete da koristite i kokošija jaja.

- 12 skuhanih jaja od prepelice
- 1 kg sitno samljevenog mesa
- tanki listići dimljene slanine
- šaku svježe izrendane mrkve
- so i biber
- punu kašiku sušenog isjecanog vlasca
- kašikicu kurkume
- dodati jos začina po vašem ukusu

Najbolje je meso samljeti na najsitnije, jer se tada jako lako dobije kompaktna masa. Dodati sve začine i dobro izmijesiti meso rukama ili mikserom sa dodatkom za tijesto. Pošto sam ja rolat pravila u okruglom kalupu za kuglof, prvo sam tanke listiće slanine poredala poprijeko po dnu kalupa, a krajevi slanine da vise preko, jer će trebati da meso bude obloženo sa slaninom kasnije. Trećinu zamiješenog mesa sam pažljivo poredala po dnu kalupa preko slanine i pritiskala prstima da se sve fino oblikuje posle pečenja. Zatim sam na meso poredala oljuštena obarena jaja prepelice, jedno do drugog. Ostatak mesa sam pažljivo redala i pritiskala između jaja i preko jaja da se sve lijepo popuni, kako bi kasnije jaja bila u sredini kao što se vidi na slici. 
Kada sam utrošila svo meso, slaninu koja je visila preko kalupa, sam prebacila preko mesa i pokrila ga da se ne vidi.


Kalup sa spremljenim rolatom sam stavila na tepsiju i pekla u zagrijanoj rerni na 220C/30' . To je bilo dovoljno da se meso "skuha" u kalupu, a slanina koja je bila odozgo se fino ispekla. Izvadila sam kalup iz rerne i pažljivo ga prevrnula na tepsiju i sklonila polako kalup. Slanina je izgledala kao obarena i trebalo je vratiti okrugli rolat nazad u rernu dok se slanina ne ispeče. Ja sam pojačala temperaturu na gril i za 15 minuta je slanina bila fino ispečena i dobila je lijepu braon boju. Izvadila sam iz rerne i ostavila da se hladi. Kada je bilo ohlađeno, prebacila sam u frižider i sutradan isjekla. 
Dimljena slanina i začini su dali prelijep miris i ukus.
Ovo jelo može da bude hladan doručak za ponijeti, a ako bi eliminisali jaja, moglo bi proći i kao ručak.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovdje u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram