Jeste li spremni za ljeto? (pet savjeta koji će vam u tome pomoći)


Evo nas na pragu ljetnih dana i toploga vremena. Ormare smo uglavnom presložili i ljetna laganija garderoba nam je u opticaju. Biramo kupaće kostime, za nastupajuće godišnje odmore. Mislim da se većina malo smršti pred ogledalom, jer su nam odjednom uočljive naslage tamo gdje ih ne bismo htjeli imati. I ja se pripremam za ljetne dane i tako stojim pred ogledalom i pokušavam  da nađem najbolji ugao ogledala kako bih svoje naslage  što manje uočila. I tako dok pokušavam da se ubjedim da je krivica mog negodovanja ogledalo, prođe mi kroz glavu:
“ Šta ja to tražim u ogledalu?” Nekoga drugog možda, koji je ljepši i zgodniji od mene?

Teško je pretvoriti u riječi  tu želju da sebe vidimo  lijepo, zgodno i da budemo sa svojim izgledom zadovoljne.

Pogledajmo se u ogledalo i pogledajmo ko stvarno tamo stoji. Pogledajmo se dobro u oči i u dubinu duše. Mi smo puno više nego što nam naše tijelo pokazuje.


Akceptirajmo nedostatke i činjenicu da perfektno ne postoji. Niko na svijetu nije niti će biti perfektan .

Prestanimo se  konstantno  kritikovati  i od sebe očekivati nekoga drugog. Sebe omalovažavati je samo rasipanje energije i vremena. To u nama izaziva  još više negativnosti i nezadovoljstva.
Okrenimo svoj fokus na dobre stvari u životu i na pozitivne lične karakteristike. Gradimo svoju osnovu na pozitivnom razmišljaju o sebi.
Ljudi nas vide onakvima kave sami sebe vidimo, zato dajmo akcenat na dobro i lijepo na nama. To je ono čime zračimo i to je ono što i drugi vide.
Svi vrijedimo onoliko kao i drugi, čak i oni kojima se sami divimo. Ne više , a sigurno ne ni manje.

Zato direktno prestanimo sebe klasificirati kao neko manje vrijedan i dajmo sebi počasno mjesto koje zaslužujemo.

Zamislimo jedan cvijet. I on mora prvo da se zaljeva da bi dostigao svoju  najljepšu fazu i oblik.

Učimo sebe poštovati  i voljeti u svakom obliku.NEKOLIKO   SAVJETA  KAKO  SEBE  VOLJETI

1. Gledajmo u ogledalo i zaljubimo se u sebe.

Recimo ogledalu kako lijepo izgledamo.Recimo na glas šta su nam dobre i loše osobine. Akceptirajmo što nam se ne sviđa, ali ne dozvolimo da nas to proganja.

2. Prestanimo se kritikovati

Svi imamo u glavi mali glas koji nam često kaže kako nismo dovoljno dobri, jer smo  debeli ili mršavi, ili previše  celulita na nogama imamo.
Počnimo o sebi pozitivno misliti. I na taj način graditi samopoštovanje. Uživajmo u onome što nam se na nama sviđa

3. Brinimo se za naša tijela

Jako je važno da se hranimo zdravo, odatle crpimo fizičku snagu. Također je važno da  se dovoljno krećemo, da održavamo kondiciju. Ne moramo svi biti sportisti, ali se svi možemo kretati. Također  nam je i mir potreban. Naše tijelo su kolica koja nas nose kroz naš život. Ono nam treba dokle god živimo i ne možemo ga zamijeniti.
Istraživana su pokazala da je nedostatak samopouzdanja uzrok poremećaja u ishrani,  uzrok ovisnosti  i depresiji.
Moramo dobro da se brinemo za naše tijelo, to je jedino naše  mjesto gdje u ovom životu  sa sigurnošću živimo.


Kao što se učimo vidjeti ljepotu u svemu oko nas , moramo se naučiti vidjeti i svoju ljepotu. Svi smo to zaslužili. Dovoljno smo dobri takvi kavi smo. Svako ima svoje talente i treba da ih koristi i izbaci na površinu

4. Budimo zahvalni

Budimo zahvalni kakvi smo kao osobe. Ako su nam se desile neke ružne stvari u životu budimo zahvalni za ta iskustva. Bez njih ne bismo bili te osobe koje smo sada. Svako iskustvo nas formira i obogaćuje. Dobro i loše su jednake strane  iste medalje. Prošlost ne možemo izbrisati i promijeniti, ali kroz zahvalnost za sva iskustva, ne gledamo na prošlost kao na neki teret koji nam se desio nego kao  na nešto iz čega smo nešto naučili i imao snage da idemo dalje.

5. Uživajmo

Priuštimo si veliku dozu uživanja. Svatko od nas uživa na svoj način. Neko uz muziku, uz rad u vrtu, pomaganju drugima, druženjima, izletima, putovanjima, kuhanju i drugim kreativnostima ….
Život nam je dat da u njemu uživamo.

Ne uzimajmo sebe i život  uvijek tako ozbiljno. Ako možemo gledati na život sa manje grča , automatski smo opušteniji i manje sebe zamaramo površnim stvarima koji nisu bitni ili stvarima koje ne možemo promjeniti.


Ako izaberemo sebe i  sebe akceptiramo  onakvima kakvi smo i akceptiramo da su nam i duša i tijelo unikatni, onda je pred nama jedna lijepa budućnost ispunjena ljubavlju za sebe .

Modne reklame i časopisi su se već i sami počeli prilagođavati tome.  Najnoviji modeli za kupaće kostime, za u svijetu poznatu trgovinu H&M  su sa lijepim  popunjenim ženskim i jako ženstvenim oblinama. 

Zato obucimo laganu i lepršavu garderobu koja nas čini još slobodnijom i samouvjerenijom. Dotjerajmo se!


I izaberimo kupaći kostim koji će istaći naše ženstveno tijelo i uživajmo u nastupajućim ljetnim danima!


Fotografije: H&M "plus size" kolekcija kupacih kostima ljeto 2015

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram