Kakav utisak vaš izgled ostavlja na ljude oko vas?

Već par godina se bavim treninzima, kao lifecoach. Najčešća tema treninga mi je steći samopouzdanje i otkriti svoje prave vr...


Već par godina se bavim treninzima, kao lifecoach. Najčešća tema treninga mi je steći samopouzdanje i otkriti svoje prave vrijednosti. Ubjeđena sam da ako to postignemo, to nam je svima najveće bogatstvo. 

Bogatstvo da možemo svi otkriti svoje unutrašnje kvalitete i uživati u sebi kao originalnoj slobodnoj osobi. Moji klijenti su zadovoljni postignutim rezultatima kada spoznaju sebe u pravom smislu.

Ipak postoji i dalje činjenica koja me baš ne pravi sretnom. Svi o nama cijene po tome kako nas vide. To moramo prihvatiti kao činjenicu i prilagoditi se. Kada spoznamo sebe i budemo sami sa sobom zadovoljni, želimo da nas i drugi gledaju onakvima kakvi stvarno jesmo. Ipak se to ne dešava. Ili nam treba puno energije da se dokazujemo. U svijetu se sve vrti oko spljašnjosti.

Ljudi gledaju i sude o nama po tome kakvu odjeću nosimo, kako smo dotjerani i po našem vanjskom izgledu. A ono što čuju kada nas slušaju je naš glas i niko neće  nikada 100% prodrijeti u naše misli i našu dušu.
Ako smo iskreni i mi sami gledamo modne časopise iz medija i divimo se kako drugi izgledaju, a ne razmišljajući o tome kave su te osobe u biti.

Ovo me navelo na razmišljanje.
Ako se sve vrti oko vanjštine i ako smo odlučili biti svjesni sebe onda možemo odlučiti i kako to objediniti sa našim vanjskim izgledom. Svi možemo svjesno da se oblačimo i to uskladimo sa svojom ličnošću.


Svi smo odgovorni za kreiranje naše lične sreće i naših života. Na isti način smo odgovorni kakvu garderobu nosimo, koje materijale biramo. Trebamo se truditi da znamo šta je u modi, što ne znači da nosimo samo garderobu po modi. Ne radi se samo o tome da se moderno nosimo, ali moramo biti u skladu sa vremenom i prostorom u kome živimo. A u svemu tome naći svoj stil, kojim ćemo pokazati ko smo i po kome ćemo se lijepo i sigurno osjećati. Svi možemo biti izvor entuziazma i motivacije za druge.

Ne zaboravljajmo pri tome također i druge akceptirati takvima kakvi su.

Ono što još želim naglasiti da je važno biti cijeli dan svoj i po svom ukusu obučen.
Ne plašite se nekada malo i eksperimentisati sa garderobom. Kod malih avantura u oblačenju i šminkanju možda opet saznamo nešto novo o sebi.
Njegovano i dotjerano lice je naša etiketa. To je nešto čime prvo komuniciramo sa drugima. Svi nas prvo vizuelno registruju prije nego počnu bilo koju dalju  komunikaciju.
Kada smo dotjerani i sigurni u sebe imamo više mogućnosti  kako da neugodne momente prevaziđemo.


Svaka kultura i podneblje imaju svoju modu i način dotjerivanja.
Imala sam priliku da dobijem informaciju kako su holandski muškarci izjavili da im se BOSANSKE  ŽENE  najviše sviđaju, jer  su odgojene orijentalnom mekoćom i toplinom, a  imaju zapadni izraz lica. Predivna kombinacija  ženstvenosti i samostalnosti.

Drage moje Bosanke kakav lijep komliment.

Mi smo takve jer smo spremne i žrtvovati se. Žrtvovati se za druge da bismo se lijepo osjećale i žrtvovati se za ljepši izgled, pošto smo svjesne da naše unutrašnje zadovoljstvo utiče i na naš izgled i ljepotu.
Zato budimo ponosne što smo takve što nam je data ta lijepa kombinacija. I nosimo se svjesno da bismo ovim darom još više uživale u svom životu.
Koliko god je važno kako se osjećamo u dubini duše, sa svojim  pravim ja, isto tako je bitno da to iskombinujemo sa našim vanjskim izgledom, bez obzira ko je deblji ili mršaviji, stariji ili mlađi.
Kada smo dotjerane sve smo lijepše, a naše pozitivno držanje transformiše  sve  negativne situacije  u novo iskustvo  koje nas uči ko smo stvarno.


To znaći da sve više napredujemo u otkrivanju sebe kao autentične osobe. 


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.