Kako izaći na kraj sa svojim emocijama?

Već sam u ranijim tekstovima  pisala o emocijama i  njihovoj jačini, ali  kao coach, u praksi sve vise uviđam koliko smo  svi ovi...Već sam u ranijim tekstovima  pisala o emocijama i  njihovoj jačini, ali  kao coach, u praksi sve vise uviđam koliko smo  svi ovisni od emocija koje nas drže i koliko utjecaja imaju na naš život. Tako da svaki puta iznova nešto novo naučim ili zaključim.

Iz svog iskustva sam naučila da skoro svaku emociju koju osjećamo kreiramo sami. Ako znamo šta utiče na tu našu emociju, možemo sami sebi pomoći kreirajući je. Pozitivne emocije kao, sreća, ljubav i snaga ili negativne emocije kao, kolebanje, briga, strah, nesigurnost, su sastavni dio sviju nas.


Ja vas ne mogu savjetovati, učiti i obećati da nikada nećete imati dvoumljenja, strahove, nesigurnosti i brige. Oni jednostavno pripadaju nama i našim  životima. Budimo sretni da ih imamo, inače bi nam život bio dosadan.

Ali, šta vam mogu ponuditi je naučiti kreirati emocije, da bi vam pomogle u vašem emocionalnom sazrijevanju i životu uopšte.


Naš osjećaj i emocije su brže nego naš mozak i naše misli.


Na primjer mi ne kažemo :”Ja ću se naljutiti.  Ili  Sada ovog momenta ću se zaljubiti.” Ne, u ovim slučajevima  reakcija naših emocija je brža nego naše misli. Zato često “eksplodiramo” na poneke situacije, ili nas “amorova strelica” pogodi kao grom iz vedra neba kada najmanje očekujemo.
Ipak poneke emocije možemo sami da kreiramo na par slijedećih načina:

NAČIN  IZRAŽAVANJA

Na koji način se izražavamo o nečemu što vidimo ili doživljavamo ima veliki  utjecaj na to kako se osjećamo.
Ako kažemo :” Danas opet isti dan kao i jučer. Nemam volje  ni za šta” Ima sasvim drugi uticaj na nas, nego ako kažemo:”Novi dan nove šanse. Idem nešto napraviti od mog današnjeg dana.”
Ako čak i lijepe stvari prokomentarišemo sa sarkazmom i mrzovoljom, koliko god bile lijepe na nas ostavljaju negativan osjećaj.
Ako pokušamo da se izražavamo kroz osmijeh, zadovoljstvo i povjerenje, automatski se ljepše osjećamo.


Budimo prisutni tu gdje jesmo. Pozdravimo ljude oko sebe. Na taj način kreiramo pozitivne emocije u sebi i širimo ih oko sebe.
GOVOR  TIJELA

Onako kako se krećemo i koristimo naše tijelo također ima jako puno utjecaja na kreiranje emocija u nama.
Ako razgovaramo skrštenih ruku, u samom startu smo se distancirali i zatvorili. Opuštenih, otvorenih ruku šaljemo našem mozgu signale da smo bez straha šta će nam neko reći i opušteniji smo. Jako je važno kako posmatramo osobe s kojima smo u razgovoru ili upoznavanju. Usudimo se gledati pravo u oči i kada pružamo ruku, ako ništa bar na par sekundi, sa blagim osmijehom.
Jako je važno kako se koristimo našim tijelom i kakvo nam je držanje. To pokazuje kako se mi osjećamo u određenom momentu. U korištenje jezika, tijela se ubraja i kao dišemo. Dišemo li iz pluća  djeluje da smo nesigurni, nestrpljivi i dajemo osjećaj nesigurnosti sebi i drugima.
Dišemo li iz stomaka imamo više mira i snage u sebi i ostavljamo utisak sigurne i zadovoljne osobe.

U ljudskoj prirodi je da čovjek  ima i kreira svoje ciljeve.Na primjer: želimo da smršamo,  želimo da počnemo neki novi posao, želimo da odlučimo gdje ćemo  živjeti,  želimo da bolje organizujemo svoje finansije.

Ako želimo jedan od ovih ili neki drugi cilj da postignemo, pitajmo sami sebe koja emocija nam je centralna u toj želji. Radimo na njoj. Budimo hrabri, čvrsti i jasni. Držimo tijelo odvazžno i energično. Držimo se tog ushićenja i želje za uspjehom. Koračajmo kao pobjedici.

OKOLINA

Okolina ima također veliki utjecaj na naš osjećaj. Često se suočimo sa činjenicom da nam okolina daje drugačiji osjećaj od onoga kojega bismo mi sami htjeli.
Zato se potrudimo da svoju okolinu prilagodimo sebi koliko god je  to u mogućnosti.
To su male sitnice koje nam pomažu. Nosimo garderobu koja nam se svidja i u kojoj se osjećamo lijepo i zavodljivo. Pospremimo svoj radni kutak da je pregledan. Pišimo si male izreke koje nas inspirišu. Okačimo ih na zidove ili nosimo ih u tašni.
Okolina zna često negativno da utiče na nas, zbog toga je važno da sami svoju okolinu kreiramao na način koji će nam izazivati pozitivne emocije.


Reakcije koje čujemo u našoj okolini su:” Pazi šta radiš, šta će reći ovaj ili onaj.  To nije dobro. To je opasno. Radi šta hoćeš, ali mi smo te upozorili”
Ako se previše obaziremo na ove komentare onda u sebi kreiramo negativne emocije koje nas udaljuju od naših ciljeva.
Pazimo dobro koga biramo u svom okruženju i koga za prijatelje. Družimo se sa osobama koje nas podržavaju.

FOKUS

Fokus da li nam je čaša pola puna ili pola prazna. Svima nama  je čaša i pola puna i pola prazna samo je pitanje  kako na svoj život gledamo.
Puno ljudi znaju šta hoće. Ali se radi o tome na koji način šta hoćemo.
Ako je naš fokus  negativan i dobit ćemo negativno.
Ako je naš fokus pozitivan i dobit ćemo pozitivno.
Naša podsvijest ne poznaje riječi, već emociju.
Ono što mi emocionalno doživljavamo naša podsvijest  doživljava  kao stvarnost.


Zato moramo svoj emocionalni doživljaj pozitivno kreirati i imati vjeru. Ne vjeru  u kontekstu religije. Imati vjeru u svoje kvalitete i u ono šta možemo, a  ne u ono  šta ne možemo. Vjeru u naše rezultate.

Ako 100 posto  vjerujemo da nešto možemo, onda je naše govorno izražavanje ljepše, govor našeg tijela automatski pozitivan, prema okolini stojimo čvrsto na svojim nogama i fokus nam je jasniji.
Ako na ovaj način kreiramo naše emocije imamo dovoljno elemenata da smo u emocionalnom balansu i da se fantastično osjećamo.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.