Kuhinja za cijelu obitelj: kako prilagoditi ovaj kutak doma djeci?


Djeca ponekad znaju biti nestašna; jure, trče, skaču i teško ih je držati na oku. Nema u tome ništa loše i to je, naposljetku, prirodno, no roditeljima se zbog toga ponekad diže kosa na glavi, pogotovo kad se to odvija u malom i napučenom prostoru poput kuhinje. 

Premda iz tih razloga mnogi roditelji brane djeci da provode vrijeme u kuhinji, taj je pristup pogrešan – kuhinju jednostavno treba prilagoditi djetetovim potrebama.

Prije svega valja napomenuti da kuhinja nije samo mjesto pripremanja hrane; ona je mjesto druženja i zajedničkog blagovanja. Procjenjuje se da prosječna obitelj više vremena provede u kuhinji nego u dnevnoj sobi. Stoga je isključivanje djece iz tog prostora velika pogreška; osim što se uče korisnim kućanskim vještinama, ona ima i važnu socijalizacijsku funkciju i dobro djeluje na odnose u obitelji.


Prilagodba kuhinje djeci ovisi o vašim odgovorima na nekoliko pitanja. Koliko djece imate, koje su dobi i koliko vremena provode u kuhinji? Pripremaju li sama svoje obroke i služe li se mikrovalnom? Kako izgleda prosječan dan u vašoj kuhinji? Prije svega važno je vašu kuhinju učiniti sigurnom; ukoliko su djeca mala, potrebno je zaštiti sve utičnice i pripaziti da ne mogu lako doći do oštrih predmeta. Sugeriramo da odustanete od otvorenih polica, posebno onih dekorativne naravi (na koje se obično stavlja porculansko posuđe, vaze i slično) kako se ne bi dogodilo da dijete u svojoj jurnjavi slučajno poruši sadržaj tih polica koje ga mogu ozlijediti. Napravite popis stvari koje dijete najčešće koristi u kuhinji i držite ih u podnim ormarićima i ladicama kako bi ih moglo dohvatiti; dogovorite da svaka stvar ima svoje predviđeno mjesto kako bi dijete uvijek znalo gdje ju može uzeti, ali i vratiti.


Bilo bi dobro kad u kuhinji ne bi bilo oštrih rubova o koje dijete može ozlijediti glavu i kada bi između komada namještaja bilo dovoljno prostora za nesmetan prolazak, pa i dječju igru. Nažalost, to ovisi o prostoru i vrsti kuhinje koju imate na raspolaganju; blago rečeno, dizajneri većine kupovnih kuhinja baš i nisu imali djecu na umu kada su kreirali svoje kuhinje. Stoga je izrada kuhinja po mjeri najbolji način da osigurate da kuhinja bude primjerena potrebama vaše djece, ali i vas samih.

Predlažemo i da se svakako odreknete kuhinjskog tepiha; jednostavno rečeno, kuhinja u kojoj boravi dijete je kuhinja u kojoj će se svako malo nešto proliti ili prosuti, toga je važno imati površine koje se mogu lako čistiti. Isto vrijedi i za stol (bez skupocjenih stolnjaka!), šank i sve ostale plohe. Sadržaj hladnjaka također prilagodite djetetovoj visini; na donje police stavite namirnice koje dijete voli i često jede. S obzirom na da većina djece brzo nauči koristiti mikrovalnu pećnicu, stavite ju na nisko, lako dostupno mjesto.


Ukoliko imate mjesta, „rezervirajte“ jedan dio radne plohe za dijete; to će biti njegova površina kako bi usporedo s vama mogao pripremati hranu i pomagati vam u kuhanju. To će pojačati djetetov osjećaj uključenosti i naučiti ga nešto novo.
Da sumiramo, premda prilagođavanje kuhinje djetetu ovisi o kuhinje do kuhinje, držeći se ovih jednostavnih smjernica učinit ćete vašu kuhinju prostorom u kojem vaše dijete uživa provoditi vrijeme.

Pripremila: Andrea Stelar
autorica članaka o uređenju doma na: www.dan-studio.hr/blog

Instagram