Recept za slane ovsene mafine


Nekad sam u fazi kada se odmaram od ostalih ugljenih hidrata, pa za doručak spremam nešto isključivo od ovsenih mekinja. Da mi ne bi prešlo u dosadu da svaki dan jedem ovsene mekinje, gledam da ih svaki put učinim drugačijim od prethodnih. Danas je opet drugačije nego juče. 

Sastojci:

- 3 jaja
- 150 gr rikota sir
- 200 gr bareno dimljeno krto meso
- 2 kašike ovsenih mekinja (50gr)
- 1 kasška sjeckan vlasac (chive)
- 5 crnih maslina
- na vrh noža soda bikarbona


Kao što vidite na fotografiji meso isjeckati na sitne kockice, žumanca i sir pomiješati. Ja ih pomiješam samo sa viljuškom i dovoljno je. Bjelanca ulupati u čvrst snijeg i ostale sastojke polako sa špatulom pomiješati. So nisam zaboravila, ali za mene je dovoljno koliko je meso bilo posoljeno. Nikako ne podnosim so zbog užasno visokog pritiska koji liječim cijeli život.


Dobila sam za NG tepsiju za "majmunski hljeb" i punjene paprike, pa sam eto baš htjela da vidim kakvo će ovo jelo biti ispečeno u njoj. Odlično se peklo, nije uopšte smetalo što je smjesa bila debelo usuta u kalupe. Dobila sam 4 prohe.

Ovo spada u složeno jelo, jer ima sir i jaja. Zbog toga ga ne bi trebalo jesti često. Podsjećanja radi, složena jela ne bi trebalo jesti više od 3-4 puta mjesečno.
PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram