Salate: izvori minerala, vitamina i vlakana
Sezonske salate prave se od povrća koje je tipično za to doba godine. Salate imaju blagotvoran učinak na zdravlje i nisku kalorijsku vrijednost. Bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom.

Glavno obilježje svih vrsta salate je obilje vode koje sadrže, jer 90 posto salate čini voda, koja ublažava osjećaj žeđi, te pomaže u čišćenju i hidrataciji organizma, dok ostatak čini koncentrat vitamina i minerala, posebice vitamina C, kalija, kalcija i natrija. Osim toga, bogate su vlaknima koja potiču aktivnost crijeva. Kalorijska vrijednost im je 19 kCal u 100 g. Prilikom spremanja salata, ne zaboravite na kalorijsku vrijednost ostalih sastojaka.

Salata je vrsta hrane, koja se uglavnom jede kao prilog uz glavno jelo. Salate se najčešće prave od sirovog povrća. U salate se mogu dodati tjestenina, sir, majoneza, kuhanom meso, voće, uz dodatak začina, maslinovog ulja, octa, sjemenki i sl. ovisno o kojoj vrsti salate se radi.

1. Zelena salata
Postoji mnogo vrsta zelene salate (kristal, puterica, glavatica, rimska salata, iceberg...), no sve su bogate C vitaminom i kalijem. Za zdravlje je dragocjena i osvježavajuća zelena salata, poput kristal salate, čiji se ukusni hrskavi listovi koriste za smirivanje kašlja, te bržeg uspavljivanja i mirnog sna. Najvrijedniji ljekoviti sastojak zelene salate je njezin mliječni sok, tzv. laktukarij. Najviše ga ima u lisnim rebrima, mladim stabljikama salate i korijenu. Zelena salata ima umirujuće djelovanje zahvaljujući lactucariumu, dok ih lutein čini odličnom zaštitom za vid.

2. Rikula
Jedna je od salata najbogatijih kalcijem. Bogata je vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem. Ukoliko patite od bubrežnih kamenaca, budite oprezni, jer može pogodovati stvaranju oksalatnih kamenaca i otežati stanje kod već postojećih kamenaca. Rikula ima blagotvoran učinak na libido i potenciju, čisti jetru, potpomaže čišćenju organizma na staničnom nivou, potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju.

3. Kovrčava crvena salata
Kovrčava salata može imati zelene ili crvene listove. Bogata je C vitaminom i kalijem. Vrsta s crvenim listovima bogatija je antocijanima koji su odlični saveznici za jačanje kapilara.

4. Crveni radič
Crveni radič sadrži tvari gorka okusa koje potiču lučenje želučanih sokova te antocijane - antioksidanse koji listovima daju karakterističnu crvenu boju. Crveni radič ima blagotvorno djelovanje na organe probavnog sistema, djeluje na jačanje apetita, kao diuretik, laksativ, također vrlo učinkovito potiče rad jetre. Osim toga ublažava žgaravicu, smanjuje pojavu nadutosti i potiče izlučivanje žuči što pomaže kod razgradnje masti. Sadrži veliki udio inulina, koji se u probavi pretvara u oblik koji pomaže u sporijem rastu šećera u krvi, što je vrlo korisno za osobe oboljele od dijabetesa. Radič doprinosi snižavanju krvnog pritiska i reducira rizik od pojave anemije, te ima jako antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Neka svaki vaš obrok bude propraćen salatom, zbog toga što su salate zdrave, lagane i osvježavajuće, a uz to i niskokalorične. Salata nudi sve ono što je potrebno da opskrbite svoj organizam s dovoljno tekućine. Konzumirajući salatu, svoj organizam očistite od otrova, a iscrpljenoj koži od jakog sunca, tokom ljeta, pružite olakšanje.
Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram