Dojenje kao najzdravija ishrana novorođenčetaKolika je važnost dojenja za majku i bebu? Šta sve majčinsko mlijeko sadrži i koje su prednosti za rast i razvoj djeteta? Kakvu korist dojenjem ima i mama, a ne samo beba?Majčinsko mlijeko je najbolja hrana za bebu u prvih šest mjeseci, a majčine grudi najbolji i najzdraviji izvor hrane. Dojenje osigurava pravilan rast i razvoj novorođenčeta. Majčino mlijeko u potpunosti odgovara nutritivnim potrebama dojenčeta u prvim mjesecima života.


"Dojenje je prirodan i zdrav način ishrane. Dijete 

ne dobija samo sve hranjive sastojke koji su mu 

potrebni već i antitijela koja ga štite od bolesti. 

Dojenje je najčešće uspješno, posebno ako su se 

majke još u trudnoći odlučile da doje. Poslije 

porođaja neke  majke se  boje pomisli da doje, 

zbog umora kojeg osjećaju. Ovaj strah je

prirodan prolazan"predlaže prim.dr.sc.Mirjana

Remetićpedijatrica u Domu zdravlja Tuzla. 

"Novorođenče i mlado dojenče  u početku će dojiti iz obje dojke.Što češće beba bude dojila više mlijeka će nadolaziti. Uobročavanje će doći kasnije. Dojke se pri podoju ne moraju sasvim isprazniti, kada se pritisak u dojkama smanji, proizvodnja mlijeka  automatski započinje. Desetog dana života, u šestoj nedjelji i trećem mjesecu nakon rođenja dojena beba iznenada počinje da traži veći broj podoja. To su dani kada treba uspostaviti novi raspored hranjena. Stavljanjem  bebe na grudi češće u toku tih dana raste proizvodnja mlijeka. Dijete koje dobiva dovoljno mlijeka dojenjem izgleda zadovoljno, dobija na težini najmanje 20 grama dnevno, ima žutu stolicu, mokri uredno i  dobro spava", kaže doktorica  Remetić.

Mame dojenjem luče hormon koji dovodi do prestanka krvarenja poslije porođaja. Dojenje smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke i jajnika, a postporođajna depresija je mnogo rjeđa. Brži je fizički oporavak od porođaja te vraćanje na tjelesnu težinu prije trudnoće brže ide kod majke koja doji.Majčino mlijeko za bolji rast i razvoj bebe sadrži:
  • Zaštitu od infekcije - Beba se rađa bez sposobnosti da odmah razvije odgovor na infekcije. Zato je majčino  mlijeko prirodno stvoreno kao prva zaštita od infekcija. U njemu se nalaze antitijela i biološke aktivne ćelije (limfociti, makrofazi, leukociti), koji obezbjeđuju pasivnu zaštitu novorođenčata  i dojenčeta u prvim mjesecima života. Majčino  mlijeko sadrži i neimunološke zaštite faktore (nezaštićenje masne kiseline, laktoferin, lizozim).
  • Bebe dojenjem imaju bolji psihomotorni razvoj, emocionalni i socijalni razvoj a primjećeno je da postoji veza i sa višim stepenom inteligencije. Odbambena reakcija u infekcijama je jača, a imunološki odgovor na vakcine bolji. 


Majčino mlijeko sadrži obilje dragocjenih hranljivih i odbrambenih tvari koje su bitne za razvoj djeteta i stvaranje imuniteta. Dojenje osnažava vašu bebu u fizičkom i duhovnom smislu te mu osigurava zdrav razvoj. Intenzivnim kontaktom između majke i djeteta prilikom dojenja stvara se jedinstven osjećaj sklada i zaštićenosti.  


Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram