Hljebići lopticePrvi put ću napisati recept na povjerenje moje djece. Moje vrijeme za doručak je već davno  prošlo, a ja sam dobila inspiraciju da pečem hljeb u aparat sa kejk pops. Razmišljala sam ako mi za onaj obični hljeb koji zamjesim sa brašnom i vodom sa p.z.p. bez ikakvih drugih dodataka, treba nekih 15'-20', vjerovatno bi to tijesto bilo idealno za aparat. Nisam pogriješila u procjeni. Hljebići su kao što možete vidjeti na slici ispali savršeni. Čak i da moja djeca to nisu potvrdila, ja već na oko vidim da je sve u najboljem redu i da nema nikakvih mana ni nedostataka. 

- 100gr integralnog pšeničnog  brašna
- 20gr putera 
- so
- 3gr prašak za pecivo (p.z.p.)
- voda

Nemam poseban razlog zašto sam baš integralno brašno upotrijebila. Trenutno imam u kući 11 vrsta brašna, ali sam ipak razmišljala da bi možda trebala da napravim sa nekom vrstom koju svi mogu da nabave. Tako je eto pao red na integralno brašno.Od ove mjere se dobije tlačno 12 hljebića. Pošto sam ga ja samo mirisala, mogu vam reći da miriši mnogo bolje nego kad se peče u rerni. Ne znam zašto, ali miriši intenzivnije. 

U posudicu sam stavila sve sastojke. Puter treba da bude na sobnoj temperaturi. Vode sam dolivala dok nisam dobila gustu masu, moja ne spada sa kašike, a nije ni bistra. Aparat sam uključila da se skroz ugrije i kašikicom sam ubacivala testo malo više od koliko je potrebno da napuni poluloptu. Pokazalo se da sam dobro uradila jer su sve loptice punog oblika. Zatvorila sam aparat i nisam otvarala prvih 3 minuta. Sve ukupno sam pekla 5 minuta, dok mi se nije dopala boja korice. Mada već posle 3 minuta je korica bila tvrda ali blijeda.Znači, ovaj recept je klasičan recept za moj brzi hljeb u rerni, samo u znatno umanjenim mjerama. Ovako je interesantnije ako imate djecu i napravite im interesantniji obrok. Mada i ja volim ovakav pops hljeb jer je idealan za ponijeti užinu na poslu. Također je jako privlačno kada kod kuće spremate meze za goste, a naravno i za sebe.

PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram