Hljebići sa quinoom i špinatom
Obećala sam vam danas detaljne mjere za hljebiće iz aparata za "kejk pops". Ali za jučerašnji hljebić ostaje onako kako je već napisano, jer ja ne bi bila ja ako ne bi uradila drugačiji recept. Danas je ovo sasvim neki drugi recept od sasvim nekog drugog hljebića. Smislila sam da za doručak imam kiselo mlijeko, pa sam tako i u tom pravcu spremala hlebice. Ko voli kinou obradovače se receptu današnjem.

- 80gr brašna kinoa (quinoa)
- 20gr integralnog pseničnog brašna
- 25gr španača
- 25gr crne maslinke 
- 20gr putera
- 130ml vode
- 5gr soli himalajske
- 3gr p.z.p.Ove mjere su tačno samo za ovu kombinaciju. Posebno naglašavam zbog vode i brašna. Svako brašno ima svoju moć upijanja, tako da ne vazi ova količina vode za bilo koje brašno. 

Španač može da bude iz zamrzivača ili svjež. Ja kupujem isjeckan smrznut u malim kolutima koji imaju težinu 20gr. Ako koristite svjež španač, vi ga isjeckajte sitno. Crne maslinke koje ja kupujem su pasterizovane i nisu u slanoj vodi. Ako vi koristite iz salamure onda ne bi trebalo da solite tijesto uopšte. Ja ih kupujem isjeckane na tanke kolutiće, tako da ih samo još malo dodatno isjeckam. Sve sastojke usuti u činiju i dobro izmješati. Količina je tačno dovoljna za 12 loptica. Da vas ne bi vaše brašno "prevarilo" pa da bude rijetko ili gusto, trebalo bi da dobijete gustinu istu kao za projice ili kao za knedle za paprikaš. Dok pripremate smjesu uključite aparat da se zagrije. Kada se isključi kontrolna lampica možete da rasporedite tijesto u poluloptice. Da bi vam išlo brzo i lako, kašikicu kojom ćete vaditi tijesto obavezno svaki put pokvasite u času sa vodom. Tako vlažnom kašikicom već oblikujte nekakvu kuglicu i ubacite u poluloptu. Vi morate vješto rasporediti masu na 12 jednakih dijelova. Sve to radite brzo jer tijesto od toplote aparata momentalno počinje da raste. Neka vas ne zbuni što je količina tijesta veća od polulopte jer tako treba da bi se dobila loptica prilikom pečenja. Ako nema dovoljno tijesta onda gornja strana ostane polupečena, a donja hoće da postane tamno braon. Kada ste rasporediti tijesto, poklopite gornju stranu aparata i ne otvarajte narednih 2 minuta. Gotove su kada se dobije lijepa boja pečene korice.I ovaj recept kao ostale moje recepte za kejk aparat, možete peći u rerni kao mafine na 200C dok ne dobiju lijepu pečenu boju. Ako ih pečete kao mafine u rerni, morate povećati mjere jer je 12 loptica iz aparata za kejk sasvim dovoljno samo za jednu osobu za doručak.

PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram