Imamo li kao pojedinci utjecaja na svijet oko nas?

Bila sam sa prijateljicama na večeri. Sve smo majke djece koja stoje na početku svojih života. Poslije ugodnog čakulanja i ...


Bila sam sa prijateljicama na večeri. Sve smo majke djece koja stoje na početku svojih života. Poslije ugodnog čakulanja i kikoćenja odjednom se razgovor okrenuo u pravcu  kako je svijet postao loš. 

Mladi su bez posla, droga i alkohol su velike opasnosti. Mi smo postali mali i bespomoćni i  ne  možemo učiniti nista pozitivno  u svijetu da šta promijenimo. Vjerujem da smo to konkludirale iz čistog straha i brige za djecu koja ima skoro svaka majka.. Nastavile smo primjerima kako država i školstvo ne valjaju, kako ništa ne možemo da uradimo da se nešto poboljša. Kako to sve mora dalje u budućnosti?  Kako ne znamo ni jednu državu gdje bi to bilo bolje.
Poslije večere ostala sam još dugo sama da razmišljam. Prebirala po svojim kult knjigama koje su mi  uvijek pri ruci na mom radnom stolu  i tražila pozitivnije poglede na svijet u knjigama i na internetu.

“ Svi smo mi duše sa jednom misijom”,  pročitah!

Možda ovakva izjava budi u nekima i skepticizam ili budi osjećaj nemoći.
Možda  se neki pitaju  kako mi kao individue možemo da imamo misiju?  Kako ja kao pojedinac, a jedna od sedam milijardi stanovnika na zemlji mogu nešto da uradim. Ja nemam novac i moć. Ja nemam blog koji prate milioni. Ja ne mogu da organizujem i pozovem sve moćne ljude da poboljšaju svijet.

Jedino sto ja mogu je da budem ja, da zivim svoj obican zivot , da se bavim obicnim poslom .

Šta je onda uloga jednog “običnog” smrtnika u cijelom svijetu?

Iz spiritualnog aspekta imamo jako puno odgovora na ovo pitanje .
U svim spiritualnim zabilješkama kažu sve što mislimo, osjetimo i radimo utiče na svijet u kome živimo. Bitan je život koji živimo sada i ovdje. Bitni smo mi!
Jesmo li sada sa takvim razmišljanjima spremni da poboljšamo svijet i na koji način  imamo utjecaja na svijet oko nas?

Za sve spiritualne vođe u svjetskoj istoriji , pa i danas cilj nije bio mijenjati svijet.

Buda je bio bogati princ i njega su učili da je vanjski svijet  iluzija sa kojom ne treba imati kontakt. Kada  je pobjegao iz svog zaštićenog doma suočio se sa stvarnim svijetom, pa je koristio svoju ulogu kao princ za socijalne promjene. Nikada mu nije bila ambicija da mijenja društvo, ali nas danas budizam uči da kroz naše  individualno učenje i prosvjetljenje možemo uticati na svijet i društvo u kome živimo.

Isus,  koliko je meni poznato  takođernije imao ambicije da poboljšava svijet. On se bavio  svojim   duhovnim  usavrsšvanjem i učenjem ,kao i korištenjem svojih sposobnosti iscjeljivanja. “Budite svjesni sebe i svog  života!”  Isus je poručivalo svojim slijedbenicima.

Poznati  guru iz Indije, Osho Rajneesh je bio protiv ideala. On kaže da se zbog ideala svijet pretvorio u haos. Imati ideal znači da još nismo ono što bismo htjeli biti i to u nama razvija napetost i nezadovoljstvo i time gubimo sebe.

Islam nas također uči da postoje dvije borbe u našim životima. I on nam naglašava veliku razliku između duhovne borbe i borbe za materijalno.
Islam nas uči da je duhovna borba, borba sa našim ličnim egom i da je  najvažnija zadaća sviju nas. Ako se oslobodimo velikog ega bit ćemo bolji za sebe i druge. A materijalna borba je  pripadnost nekoj grupi ali to je manje važno.

I tako jos mnogobrojna religiozna i spiritualna literatura ukazuje  da svijet zavisi od toga kakvi smo mi sami.

Cilj da sebe duhovno nadgradimo i usavršavamo djeluje jako romantično.Rotterdamski filozof  Hans Kennepohl  kaže da je Romantika nova religija ovoga vremena. Svaki dan tražimo novi  način da damo životu smisao. A to postižemo  ako sebe usavršavamo. Ako smo autentični, svoji.
Zapadna spiritualnost je jako romantična, a to je vjera da svako u sebi nosi Božiju snagu. Najljepše u ovoj Romantici je da svaka individua ima dovoljno prostora da se nađe i razvije na svoj način.

Kada se prica o kompjuterima i digitalnoj tehnici često čujemo “ to nije pravo” (virtualni svijet)
Romantičari naprotiv žele najradije prave, stvarno postojeće stvari. Traži balans izmedju duše, tjjela. Vraćaju se prirodi.

Možda smo moje prijateljice i ja uz večeru bile negativne i pomalo cinične. Drago mi je da smo pričale o toj temi
Nas razgovor  me naveo na novo učenje i produhovljavanje.
Sada sam opet sa pozitivnijim mislima i osjećam se bogatije.
Učim da kao individue utičemo  na svijet mijenjajući sebe.
Učim da sebe trebamo akceptirati onakvima kakvi smo. Takvi smo  najpozitivniji primjeri svojoj djeci .
Učim  da nam prioritet treba biti  zdrava neizmanipulisana hrana. Na taj način  poštujemo svoje tijelo i dajemo mu dovoljno zdrave energije.
Učim da ako kao žene volimo sebe onake kakve smo i volimo  svoje obline da smo onda stabilne i sigurne osobe, rado prihvaćene u društvu.
Ucim da ako biramo  posao u kome cemo  uzivati  da  pruzamo kvalitet uradjenog posla.
Vjerujem da svaki dan iznova učimo nešto novo
Ja vjerujem da je tako. Vjerujem da svako ima svoju ličnu misiju.
A vjera je najvažnija snaga.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.