Kako izvršiti samopregled dojki?Kako i kada je najbolje izvršiti samopregled dojki, pitanja su koja bi svaka žena i djevojka trebala da zna. Koliko je redovan samopregled važan za zdravlje žene, saznajte u nastavku teksta.

Nakon 20-te godine života, žene bi jednom mjesečno trebale pregledati dojke, jer samo ako ih dobro upoznaju mogu na vrijeme primjetiti promjene. Samopregled dojki je najjednostavniji i najprihvatljiviji način spriječavanja mogućeg zloćudnog tumora dojki i otkrivanja promjena, poput cisti. 


Zašto je važno da pregledate vaše dojke?

Sigurno je da će jedna od 10 žena vjerovatno oboljeti od raka dojke. Prema tome, redovnim samopregledom dojki svakog mjeseca u stanju ste da otkrijete svaku nenormalnost i tumor u dojci u najranijem stadijumu. Ne zaboravite da je mogućnost izlječenja rano otkrivenih karcinoma dojki više od 85 posto. 


Kada je najbolje izvršiti samopregled dojki?

Najbolje vrijeme za samopregled je neposredno nakon menstruacije, od petog do desetog dana ciklusa, a kod osoba u menopauzi ili bez maternice prvog dana svakog mjeseca. Tada se najlakše mogu otkriti promjene u obliku i veličine te eventualne kvržice ili čvorčiće. 


Kako izvršiti samopregled dojki?

Samopregled dojki je vrlo jednostavan, a zahtijeva samo ogledalo i nekoliko  minuta vremena. Jednu ruku staviti iza glave, a s ispruženim prstima druge opipati dojku kružnim pokretima i pregledati pazuh.


Šta ako napipam čvor ili kvržicu na dojci?

Nalaz čvora u dojci ne znači odmah i da imate rak dojke, jer postoje brojna dobroćudna oboljenja dojke, koja se prezentiraju čvorem ili kvržicom u dojci. Međutim, neophodno je da odmah odete kod svog ljekara, koji će utvrditi o čemu se radi, a nikako nemojte da odlažete posjetu izabranom ljekaru, zato što se bojite šta će on reći. Ako ste svoje preglede vršili redovno, promjena je rano otkrivena sa dobrim šansama za izlječenje, pa ne treba da gubite vrijeme. 


Da li je samopregled dojki dovoljan ili je potreban i liječnički pregled i kada?

Samopregled nije dovoljan. Liječnici ženama nakon 20-te godine života savjetuju najmanje jedan pregled dojki posebno je koristan za mlađe žene kod kojih u dojkama prevladava žljezdano tkivo i promjene se mogu otkiti vrlo rano. Prvu, tzv. bazičnu mamografiju žene bi trebale napraviti u 40-oj godini života.


Pogledajte video (dolje) sa opisom kako izvršiti samopregled dojki!


             UKOLIKO STE PROPUSTILE, PREDLAŽEMO DA PROČITATE:

                                   Priča o ženi  koja je pobijedila rak

                                         Lanom protiv raka dojke


Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram