Kako provesti nezaboravan odmor?Školski raspusti su se približili. Raduju se učenici, ali i roditelji. U biti se odmoru radujemo svi. Ideja šta je odmor je kod svakoga  drugačija.  Svi stavljamo  drugačije prioritete. Svjesno i podsvjesno smo u potrazi za nečim lijepim. Često se već mjesecima unaprijed pripremamo.


Koferi su nam najčešće premali kada se počnemo pakovati, jer znamo sigurno da nam sve što smo planirali treba, čak šta više nam je jako nophodno. Ko ima djecu sve kantice, lopatice, garderoba, kreme…

I onda smo napokon na željenom mjestu. Sada moramo što više iskoristiti vrijeme koje smo tu. Naravno i sve što smo ponjeli. Na plažu nozimo  ležaljke, peškire, rekvizite za igru. Pa onda opet sve to vraćamo. Sunce nas je iscrpilo, umorni smo. Želimo jos negdje da izađemo, nešto obiđemo. I sve to u 10 do 15 dana.
Na kraju se vraćamo kućama umorniji nego što smo bili.

Naravno da ima i ljepših primjera u kojima stvarno doživimo namjeru jednog odmora.
Odmor u kome koristimo vrijeme da budemo skupa s nama dragima, da osjetimo balans u svom tijelu i da damo očima mir gledanjem na lijepu prirodu, arhitekturu ili umjetnost.Da bismo to postigli i odmor proveli bez stresa možemo se pridržavati nekoliko  uputa:

1. Odaberimo jasno odredište

Razmislimo pažljivo o svom odredištu i ono što nam najbolje odgovara. Ono sto također treba imati na umu je duljina našeg odmora. Da li ćemo ostati samo nedelju dana ili duže? Zatim odaberimo da li ćemo ostati blizu kuće. Na primjer u roku od sedam dana tamo i natrag u južnoj Španiji nije tako zgodno.

2. Priprema je važna

Ako smo se odlučili za dugo putovanje uzmimo nekoliko dodatnih dana da bi sve pripremili. Ali za kratke odmore nam treba kraća priprema možda je dovoljno i jedno popodne. Napraviti popis pakovanja.  Provjeriti da li su sve naše putne isprave  kompletne. Pitajmo naše susjede na vrijeme da se brinu o svoj pošti, kao i o našim  biljkama i kućnim ljubimcima. Poželjno je otići noć prije putovanja u krevet na vrijeme, tako da ustanemo odmorni.

3. Trebati vremena da se priviknemo

Nakon dugog putovanja je lijepo samo uzeti vremena za odmor i naviknuti na svoje novo okruženje. Dakle, ne odmah se penjati  na planinu, ili cijeli dan se izlagati suncu ili plivanju Ovo spriječava sukobe, koje se često javljaju,  Dajimo i našem partneru ili djeci vremena da se prilagode prije nego što nastavimo sa daljim planovima.


4. Razgovarajmo o našim očekivanjima

Moramo biti jasni  šta očekujemo od odmora. Da li planiramo da ležimo svaki dan na plaži ili  posjećujemo neke kulturne događaje koje  volimo.  Ako to znamo  unaprijed to stvara u toku odmora manje iritacija.

5. Odmor ne mora biti savršen

Ne pravimo visoka očekivanja, jer se možemo samo razočarati. Priznajmo sebi da postoji uvijek nešto što ne valja na odmoru. Na ovaj način, da ćemo uživati u našem odmoru, kako god se dogodi.

Napokon smo dočekali tako željeni mir i odmor. Sada  imamo vremena da radimo stvari koje nam se sviđaju. Ali ova sloboda “da ništa ne moramo”može također da nam smeta.

Zato si dajmo malu strukturu odmora. Dajmo si male ciljeve koji će nas opustiti.

Dajmo djeci pažnju, a sa partnerom potražimo romantiku.

Uživajmo u suncu i ljetu. Ako stavimo tijelo i dušu u balans bilo na odmoru ili da ostanemo kod kuće osjećat ćemo se lakše i odmornije.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram