Loptice sa super-zdravim chia sjemenkamaChia sjeme je toliko dragocjeno da je bilo sredstvo plaćanja Astecima, Inkama i Majama.
Sjeme Chie ima:
- 6X više kalcijuma nego punomasno mlijeko
- 3X više gvozdja nego španač
- 15X više magnezijuma nego brokuli
- 20% više vlakna nego laneno sjeme
- 60% masnoća u sjemenkama su Omega-3 masne kiseline.


U sebi još sadrži i cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe.
Izuzetno hidriraju tijelo ( jer imaju sposobnost da lako vezu vodu za sebe), olakšavaju probavu, regulisu ravnotežu elektrolita u tijelu.
Ubrzavaju razgradnju masti u telu, pomažu kod gubitka kilograma, pružaju osjećaj sitosti, revitalizuju mišice, odlične su za sportiste i ne sadrže gluten.
Preporučena dnevna doza je od 15-30gr
Koristi se kao dodatak raznim jelima, zdravim poslasticama, šejkovima ...
Preporučuje se upotreba na temperaturi ispod 42C da bi se sačuvali hranljivi sastojci.Ja sam ovog puta mljevene sjemenke stavila u masu za pečenje, ali ću u buduće gledati da smislim neke recepte gdje mogu i njih da koristim ispod 42C.

- 100ml bjelanca
- 50gr špavaća
- 20gr chia
- 50gr ovas mekinje (zob)
- 200mi kiselo mlijeko
- 50gr putera
- 1 supena kašika psilum (psyllium)
- 1/2 kašikice p.z.p.
- 1/2 kašikice soli

Od navedenih sastojaka sam dobila postojanu masu koja se vlažnom kašikicom lako odvaja i ubacuje u polulopte aparata za kejk. Masa nevjerovatno podsjeća na knedle za supu, zbog ovsa. Gotove mase je bilo tačno 500gr, dobila sam 25 pečenih loptica. Peklo se 3 minuta, sve zavisi od struje i aparata, ali pretpostavljam da je izmedju 3-5 minuta sasvim realno vrijeme.Znam da primečujete kiselo mlijeko i bjelanca. Količina od 100ml bjelanca je 3 bjelanca. Posto smo mi svo troje imali da doručkujemo od ove količine, smatram da je ovo moguća kombinacija jer po osobi dodje 30ml bjelanca. Uz ove hljebice smo imali i stisnjenu obarenu govedinu i salatu od paradajza. Mene je držalo sve do ručka, i uopšte nisam bila gladna ni pred ručak. 

Znam da većina vas nema ovaj aparat za kejk, ali vi možete smjesu da ispeče kao mafine u rerni na 200C dok ne dobiju lijepu boju.

p.s.Kombinacija mekinje od ovsa i mljeveno sjeme chie treba da bude učinkovito i da pomogne osobama koje imaju problem sa opstipacijom.


PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram