Savjeti za pravilno kupanje bebeMnoge se mame plaše prvog kupanja svoje bebe, jer se boje da će ju povrijediti. Većina vas nije sigurna kako pravilno njegovati i kupati bebu? Osim konačnog čina kupanja bebe, prije kupanja je potrebno da pripremite stvari koje će te koristiti.


Prije nego što počnete sa kupanjem, uzmite čist peškir, pelene i proizvode za njegu kože. Zatim napunite kadu toplom vodom (temperatura treba da iznosi 37 tepeni) i sipajte nekoliko kapi bebi-ulja.1. U prvim sedmicama i mjesecima, za pranje glavice nemojte koristiti šampon, već samo čistu vodu.  Ukoliko redovno bebi ne budete prali kosu, mogla bi dobiti tjemenjaču. Kada kosa postane malo gušća , počnite sa upotrebom dječjeg šampona.2. Nije važno da li ćete bebu kupati ujutru ili navečer, jedino je bitno da je ne kupate poslije jela. Pronađite vrijeme kada ćete sa suprugom učestvovati u uživati u tom činu.3. Prilikom prvog kupanja trebate biti posebno pažljivi sa bebom. Ukoliko vaše dijete bude imalo loše iskustvo tokom prvog kupanja, potrebno će vam biti mnogo strpljena da ga ponovo ohrabrite da uđe u vodu.  4. Kako biste se opustili prilikom prvog kupanja bebe, spustite je u kadu: lijevu ruku stavite ispod babinih leđa i šakom držite bebu kod pazuha, desnom rukom pridržite guzu i polako spustite babine  nožice u vodu.
5.Iz higijenskih razloga bebu treba prati odozgo prema gore.Dok oblačite svoju bebu, nježno joj pričajte i mazite je. Pozitivni impulsi idu preko kože do nervnog sistema i mozga, jer to je veoma važno za zdrav tjelesni i duhovni razvoj vašeg djeteta. 


UKOLIKO STE PROPUSTILE, PREDLAŽEMO DA PROČITATE:
Pripremila: Mediha Horić Aličić

Instagram