Šta pedijatri savjetuju kada majka ne može da doji?


Malo je žena koje iz nekih razloga i pored truda ipak ne mogu dojiti svoju bebu.
One  su izložene nevjerici, jer se uglavnom smatra da svaka majka ima mlijeka i da je to mlijeko taman kakvo beba treba.

Ali zaista neke majke i pored svega ne mogu, iz raznih razloga, dojiti svoju bebu.
One ni u kom slučaju  ne bi trebale nailaziti na kritiku ili nevjericu, njima također treba pom
oć i razumijevanje, jer svaka majka želi najbolje svojoj bebi.
Na ovu temu razgovarali smo sa pedijatricom Doc dr Mirjana Remetic, specijalista pedijatar  i evo šta nam je rekla:


"Ako  dojenje nije moguće iz različitih razloga, onda je najbolje rješenje za bebu mliječna formula, koju će dobijati pripremljenu po uputstvu sa ambalaže i koja će joj biti ponuđena sa mnogo ljubavi i strpljenja. Ako majka ne može da doji ili zaista nema mlijeka, ne treba da se osjeća zbog toga  manje vrijednom. Beba će napredovati na mliječnoj formuli, biće  više posla oko grijanja vode, hlađenja na optimalnu temperaturu, pranja flašica i cuclli. Vrijeme između obroka će biti duže.

  Najmanje što je potrebno ovim majkama je da budu kritikovane.Ono sto je realna opasnost je mogućnost da dođe do crijevne infekcije naročito u vrućim ljetnim danima, pa je iznimno važno voditi računa da se flašice odmah nakon upotrebe operu, da se mlijeko ne ostavlja po sobi i kasnije daje bebi, kao i da se daje zagrijano na optimalnu  temperaturu, što majka  može provjeriti kapanjem mlijeka na podlakticu.Ovaj način ishrane je i skuplji. 


Još jedna opasnost je, da se iz finansijskih razloga formula zamjeni sterilisanim kravljim mlijekom ili  svježim kravljim  mlijekom, što  u prvoj godini života, pedijatri ne  preporučuju."Pripremila: Daniela Čomić

Instagram