Kada ispadanje kose zabrinjava i na koji način to spriječiti?Različiti uzroci ispadanja kose, dovode i više različitih vrsta ispadanja kose. Oštećenja koja mogu biti izazvana vrlo različitim faktorima, spoljašnjim i unutrašnjim, te mogu da budu kratkotrajne i dugotrajne. 

Najčešća oboljenja dlake su alopecija ili ćelavost, koja se karakterišu gubitkom i nedostatkom kose i dlake. Alopecije mogu biti prolazne i trajne. Razlikujemo hronično i trajno ispadanje kose uzrokovano hormonima, karakteristično za muškarce, te povremeno ispadanje kose, koje se češće javlja kod žena.


Ispadanje kose može biti uzrokovano zdravstenim tegobama, gdje bi riješavanjem zdravstvenih tegoba problem ispadanja kose trebao biti riješen. Uz korištenje lokalnih terapija (losiona, vitamina, minerala) namijenjenih ispadanju kose, neophodno je obratiti pažnju u perehrani, konzumirati hranu bogatu biotinom i C vitaminom.
O ispadanju kose, razgovarali smo sa dr. Melihom Ahmetbašić, specijalisticom za kožno - venerične bolesti, Doma zdravlja Tuzla. 
P: Kada ispadanje kose počinje da zabrinjava i kada se trebamo javiti liječniku?
O: "Ispadanje kose zabrinjava, kada svaki dan ispada više od 100 dlaka. Pacijenti se ljekaru najčešće javljaju kada primjete da im se tjeme vidi i kada postane prozirno kroz kosu. Kada nam se jave, radimo krioterapiju tečnim azotom, lokalnu terapija, postoje preparati koji se mažu, ustvari tad mi pokušavamo da zaustavimo dalji tok ispadanja kose, da zaustavimo bar na onoj fazi na kojoj se nalazi. Pronalazimo uzrok šta je uzrok ispadanja kose. Ako možemo da saniramo uzrok, ukoliko se može izliječiti i onda dajemo vitamine i minerale za kosu. Kada se potakne rast kose, onda će se pečati ispuniti novim rastom kose. Kod ispadanja kose neohodno je naći uzrok, liječiti uzrok, a lokalno tretirati da bi ubrzali rast kose." 

P: Koji su najčešći uzročnici ispadanja kose?
O: "Najčešći uzročnici koji dovode do ispadanja kose su različite gljivice (poput: sifilis, sklerodermija...), usljed hormona štitne žlijezde, stresa, psihičkih trauma, nakon poroda, te drugih hormonalnih poremećaja..." 

P: Koja su najčešća vrsta ispadanja kose kod žena i muškaraca i kod koga kosa najčešće ispada?
O: "Kod muškaraca kosa najčešće ispada. Pečatasto ispadanje kose, može da bude i kod žena i kod muškaraca. Kod žena može da bude difuzno ispadanje kose, ne u pečatima, nego da difuzno, ravnomjerno opada kosa i to može da bude dosta često kod te vrste ispadanja kose uzrok je štitna žlijezda. Znači hormoni štitne žlijezde se poremete i često tad je kosa lomljiva i ispada, tako da se pojavljuje kao jedna vrsta ćelavosti kod žena. Kod muškaraca može da bude hormonalno ispadanje, muška vrsta ćelavnosti i to je genetski predisponirano."

P: Kako možemo spasiti našu kosu od ispadanja?
O: "Ukoliko primjetite da vaša kosa ubrzano ispada, na vrijeme se javite svom ljekaru da se pronađe pravi uzrok ispadanja kose i koji će odredit terapiju za vašu kosu. Osim toga, trebate koristiti kvalitetne preparate za kosu. Kosu trebate čuvati i njegovati dok je imate, jer kad ona počinje da ispada, onda je to već malo teže, veći problem."

P: Prirodna sredstva za obnovu i rast kose?
O: "Najčešće se preporučuje da se uzme maslinovo ulje i da se utrlja u korijen kose i po dužini dlake. Da se stavi aluminijska folija ili najlon kesa preko, da bi se stvorila topla sredina da bude toplije. Preko toga stavite frotirski peškir i sve to držite na glavi sat - dva i onda operite kosu. To je dobro da biste ojačali vašu kosu u korijenu i da bi vaša kosa bila razabrana, sjajna i zdrava."

Ispadanje kose se mora liječiti, jer samo ispadanje neće proći. U liječenju ispadanja kose, morate biti istrajni, ukoliko želite riješiti svoj problem, jer ispadanje kose liječi se duže vrijeme. Bez liječenja, stanje vaše kose će se pogoršati, a liječenjem ćete donekle zaustaviti dalji tok ispadanja kose, bar na onoj fazi u kojoj se nalazi. 
Zdravom ishranom, pravilnom i redovitom njegom, te pregledom vlasi, možete spasiti i sačuvati svoju kosu. Kosa je ogledalo zdravlja i simbol ženske ljepote.
Razgovarala: Meliha Horić - Džanković

Instagram